Van Rotterdam tot Dordrecht; iedereen heeft de Matador-vloot weleens voorbij zien varen. (Foto: Joop van der Hor)
Van Rotterdam tot Dordrecht; iedereen heeft de Matador-vloot weleens voorbij zien varen. (Foto: Joop van der Hor) ( )

De grootste oplichter van Europa!

Rotterdam - Vrijdag 14 september geen mannen met blauwe ketelpakken vol smeer en vlekken. Geen veiligheidshelmen, werkhandschoenen of schoenen met stalen neuzen, maar heren in net overhemd met stropdas en bruine schoenen onder het blauwe kostuum met naast zich een mooie dame in trendy jurkje en een Vuton handtasje. Vrijdag is het namelijk precies 130 jaar geleden dat het tot over de hele wereld bekende bokken- en hijsbedrijf Bonn & Mees werd opgericht. En dat wordt uiteraard gevierd!


(Door Joop van der Hor)

Elke Rotterdammer, van het centrum tot aan Pernis en Hoogvliet, en elke bewoner van huizen langs de Oude Maas van Spijkenisse tot aan Dordrecht, kent de grote drijvende kranen waarvoor de Erasmus- Botlek en Spijkenisserbrug met enige regelmaat eerbiedig in de hoogste stand staat.
De Matador 3 is verreweg de grootste drijvende bok van Europa. Automobilisten toeteren niet ongeduldig voor de omhoog staande brug maar stappen uit om een foto van het passerende gevaarte te maken. De oorsprong van het bedrijf, zo valt te lezen in het door de Hoogvlietse Jacqueline Leenheer en Cees Zevenbergen geschreven boek over de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf, ligt in 1869 toen de Alblasserdammer Jan Smit een scheepswerf op het Rotterdamse Katendrecht begon. Hieruit ontstond in 1888 de scheepswerf Bonn & Mees. Door de aanleg van de Maashaven moest de werf in 1899 verhuizen naar Charlois. Daar ook stichtten Mees en Jan Leenheer in 1905 de Maatschappij Drijvende Bokken. Hoewel de scheepswerf succesrijke perioden kende, moest het in 1931 zijn poorten sluiten. Het bokkenbedrijf werd vervolgens onder leiding van Pieter Leenheer voortgezet. Vanwege de aanleg van de Maastunnel in 1937 moest het bedrijf wederom verkassen en is nu gevestigd aan de Sluisjesdijk en op de Heijplaat. Na de oorlog bouwden vader Jan en zoon Peter Leenheer het bedrijf uit met zwaarder materieel tot wat het nu is; een moderne hijsspecialist van grote klasse die niet meer is weg te denken uit het Rotterdamse havengebied en ver daarbuiten!

Feest met Lee Towers

Komende vrijdag wordt het 130-jarige bestaan gevierd met een bijzonder feestje in het statige Hulstkampgebouw (Noordereiland) waarbij Lee Towers, Anita Meijer en de band Beethoven optreden. Ed van Katwijk, bekend als dé dj van het voormalige Rotterdamse discobolwerk Bristol, verzorgt alle muziek tussendoor. Directeur Peter Leenheer ziet de dure flessen wijn en andere potentiële cadeau's van zijn zakenrelaties graag in klinkende munt of ritselend papiergeld verdwijnen in de giftenbox voor een tweetal goede doelen waaronder de Archell Thompson Foundation. Graag ook had Leenheer zijn nieuwste en allergrootste bok tijdens de Wereldhavendagen willen presenteren als een cadeautje aan de Rotterdammers. Maar daarop moet nog even worden gewacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden