Chesters teugels zijn in goede handen, want Fienne rijdt al sinds haar zevende.
Chesters teugels zijn in goede handen, want Fienne rijdt al sinds haar zevende.

Het vaste ommetje op de rug van Chester

Algemeen 695 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren is dichter en Matthijs Timmers journalist. Tweewekelijks beschouwen zij wat ons beweegt in Rotterdam. Deze keer: het vaste ommetje op Chester.

Chester van zeven moet droog gereden worden, want van het stilstaan in zijn vochtige stal is de waterkou op zijn benen geslagen.

En dus neemt Fienne Chester mee voor een grote ronde vanaf de manege van Ruiter- en Ponyclub Schanswijk aan de Kanaalweg.

Even draven

Bij warmere temperaturen zou even draven in de bak volstaan om zijn spieren soepel te maken. Maar in deze koude decembermaand kiest Fienne voor een ruimer en tevens bekend ommetje; Kanaalweg, rechtsaf de Vroesenlaan op, langs het park en dan weer naar rechts die eindeloze Stadhoudersweg langs. Het is een standaard route, getuige de sporen van bemesting op het traject, die vrijwel altijd rechtsom wordt afgelegd. Er zijn ook kortere varianten, die eerder rechtsaf buigen.

Lichtbruine hengst

Fienne deint rustig, in gedachten verzonken, op de sterke rug van de lichtbruine hengst, die op zijn gemak zichzelf dus droog loopt. Zij heeft haar oortjes in en hij weet de weg. Dus dat komt helemaal goed.

Pony’s

Chesters teugels zijn in goede handen, want Fienne rijdt al sinds haar zevende. Eerst op pony’s, maar vanaf het moment dat bij het rijden haar benen haast de stoep raakten, stapte ze over op paarden. Waaronder op Chester. Fienne praat er met liefde over, hoe ze ‘m rondrijdt langs lawaaiige straten, en dat hij het fijn vindt om eropuit te gaan. En dat ze er bijna dagelijks is, op de manege, om Chester en zijn vrienden te verzorgen.

Borstelen

Vanonder haar helm en vanaf haar hoge zadel groet ze. Chester heeft met zijn knappe paardenhoofd al signalen van ongeduld afgegeven. Hop, hop, hop. Chester en Fienne gaan weer verder, in ritmisch kataklop over de stoep. Nog twee keer rechtsaf en dan is Chester weer thuis. Fienne zal dan, stevig maar niet te ruw, al zijn haren met de vleug mee borstelen, ‘m begroeten en tot morgen.

(Door Matthijs Timmers)

Hoeven op steen

Kom eindelijk eens van dat dak af
Behoef je een paard niet te zeggen
Na vijf december toch weer bek-af
Laat het beest een been aanleggen

Op de stoep waar het fietspad strekt
Slaan de hoeven hardop tegen steen
Het pad dat langs de gordel optrekt
Geeft bochten aan het hoge been

Op de rug een ruiter in draf of galop
Samen in hechte vriendschap op weg
Wie alleen voor de warme stal stopt
Met een dikke kroel het zadel aflegt

Jeroen Naaktgeboren, december ‘23

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant