De Spijkenisserbrug is hoognodig aan reparatie toe. Foto: Joop van der Hor
De Spijkenisserbrug is hoognodig aan reparatie toe. Foto: Joop van der Hor

Spijkenisserbrug moet vier weken dicht, wegdek is zó slecht dat reparatie haast heeft

Algemeen 20.316 keer gelezen

Rotterdam - De Spijkenisserbrug tussen Hoogvliet en Nissewaard is er veel slechter aan toe dan gedacht werd. Dat er werkzaamheden aan het wegdek nodig waren, wisten we al, maar het moet sneller dan de bedoeling was. Met spoed.

Het wegdek van de brug is glad. De slijtagelaag is in slechte conditie. En dat is erger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Er zijn inmiddels waarschuwingsborden geplaatst en ook wordt binnenkort tijdelijk de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. Maar herstel van de slijtagelaag is echt nodig, zo bleek in november na nieuw onderzoek.

Vier weken dicht

Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten zo snel mogelijk in te grijpen. Eigenlijk stonden er onderhoudswerkzaamheden gepland voor de zomer van 2025. Maar nu gaat Rijkswaterstaat met spoed eerder aan de slag. In april en mei gaat de brug vier weken dicht voor al het autoverkeer. Er wordt in die periode 24/7 gewerkt om de slijtagelaag weer op orde te krijgen. De brug is dan wel gewoon open voor (brom)fietsers. Tijdens de werkzaamheden blijft er een hefdeel beschikbaar om scheepvaart onderdoor te laten. Rijkswaterstaat laat wel weten dat geluidshinder onvermijdelijk is.

Overlast onvermijdelijk

De Rotterdamse wethouder Vincent Karremans laat weten: ‘De werkzaamheden zullen onvermijdelijk tot overlast leiden op het omliggend wegenneten gevolgen hebben voor de bereikbaarheid, in het bijzonder voor Hoogvliet. De brug blijft te allen tijde open voor langzaam verkeer.’

‘Onaangenaam verrast’

De gemeente Nissewaard is niet blij met de situatie. Zij zien een belangrijke route voor hun inwoners, (’een levensader’) richting Rotterdam wegvallen en verwijten dat Rijkswaterstaat. ‘Aangezien het hier om extra en ongeplande werkzaamheden gaat, was het college onaangenaam verrast over deze berichten van Rijkswaterstaat: Wij benadrukken dat we hier zeer ongelukkig mee zijn. Temeer omdat de ontsluiting via de Spijkenisserbrug van cruciaal belang is voor het eiland Voorne-Putten en in het bijzonder voor Nissewaard. Het college heeft dan ook onlangs een brief gestuurd en daarin opheldering gevraagd en gevraagd naar een andere aanpak voor deze extra werkzaamheden. Inmiddels lijkt het erop dat deze extra werkzaamheden inclusief afsluiting van de brug voor enkele weken onvermijdelijk zijn. Ondanks dat op verzoek van het college nog een second opinion is uitgevraagd. Het college wacht de second opinion zeker nog af. Wij zullen bij Rijkswaterstaat blijven aandringen op het zo goed mogelijk informeren van onze inwoners en ondernemers over deze extra werkzaamheden en te doen wat nodig is en kan om de hinder zo kort en zo beperkt mogelijk te laten zijn. De plannen dienen ook volledig te worden afgestemd met, en goedgekeurd door de hulpdiensten zodat de veiligheid te allen tijde gewaarborgd.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant