Herdenkingsplaatjes op de meerpalen aan de Willemskade. Foto's: Wendy Verhoeven
Herdenkingsplaatjes op de meerpalen aan de Willemskade. Foto's: Wendy Verhoeven

Meerpalen vol herdenkingsplaatjes: het mag niet, maar het is wel indrukwekkend

Algemeen 743 keer gelezen

Rotterdam - Op de meerpalen aan de Willemskade bij de Nieuwe Maas zitten allerlei herdenkingsbordjes. Nabestaanden hebben ze aan de palen bevestigd om overleden geliefden te eren. Dat mag niet. Maar het is wel indrukwekkend.

Lees verder onder de foto.

Hoe de meerpalen (ook wel dukdalven) zijn uitgegroeid tot herdenkingspalen, is ons onbekend. Zijn er daar zoveel mensen verdronken? Gaat het om mensen die een zeemansgraf in de Maas kregen? Of overleden schippers? Het doet een beetje denken aan plekken waar mensen liefdesslotjes bevestigen, zoals op de Hoerenloper bij Katendrecht of bij de ‘Lock of Love’ aan de Schie in Delfshaven.

Lees verder onder de foto.

De herdenkingsplaatjes op de meerpalen bevinden zich aan de Willemskade ter hoogte van het Wereldmuseum. Navraag in het museum levert weinig op, ook daar hebben ze geen idee hoe dit zo ontstaan is. De gemeente is ook niet op de hoogte, maar is wel eigenaar van de palen en laat weten: ‘De dukdalven zijn eigendom van de gemeente en ze zijn niet bestemd om gedenkplaatjes of andere particuliere voorwerpen aan te bevestigen. Als we er onderhoud aan plegen of als we ze vervangen zullen de bordjes verwijderd worden.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant