Van straatagent tot commissaris en vakbondsleider: Jan Strujis werkte 36 jaar bij de politie en was daarna bijna acht jaar voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). Foto: Bart Manders - FNV
Van straatagent tot commissaris en vakbondsleider: Jan Strujis werkte 36 jaar bij de politie en was daarna bijna acht jaar voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). Foto: Bart Manders - FNV

Rotterdamse straatagent Jan Struijs zwaait af als grote man van de Nederlandse Politiebond

Algemeen 730 keer gelezen

Rotterdam - Op wijlen hoofdcommissaris Jan Blaauw na is Jan Struijs (62) één van de bekendste politiemannen van Nederland. Van straatagent tot commissaris en van directeur tot vakbondsleider, hij maakte het allemaal mee. Op 1 december gaat Struijs met vervroegd pensioen, dat feestje vindt plaats op de plek waar kleine Jantje bij opa Struijs aan het handje elke twee weken naar de verrichtingen van hun Sparta togen; het Kasteel in Spangen. 

Door Joop van der Hor

“Sparta is altijd mijn cluppie geweest, maar Feijenoord heeft ook mijn sympathie”, laat de in Vlaardingen geboren Struijs diplomatiek weten. Daarbij is gelijk het sleutelwoord gevallen ‘diplomatiek’. Jan heeft zowel de positieve als de negatieve variant daarvan in zich. Want hoewel televisiekijkend Nederland hem veelal in tal van talkshows en actualiteitenrubrieken als een vurige, maar altijd rustige pleitbezorger van de politie kent, wil hij ook wel eens nijdig de deur van de vergaderkamer met een klap achter zich dichtslaan als hij zijn zin niet krijgt.

“Het gaat niet om mijn gelijk of die van de bond (NPB), maar om het belang van die duizenden politiemensen die dag en nacht hun leven inzetten om die van anderen te beschermen. Financieel en qua arbeidsvoorwaarden zijn er wel successen geboekt, maar als je ziet waarvoor en hoe vaak onze jongens en meiden worden ingezet voor zaken die eigenlijk niet tot hun basistakenpakket behoren, dat is ongehoord. Steeds maar opdraven bij de zoveelste voetbalwedstrijd of plofkraak en wat de drugscriminaliteit betreft, daar moeten ze met natte dweilen achteraan.”

Lees verder onder foto >

Jan Struijs als ‘boef’. Foto: Roel van Deursen

Het werd hem niet in dank afgenomen toen hij bij Jinek Nederland een Narcostaat 2.0 noemde. “Maar zo is het wel. We zijn te lang bezig geweest met de dealertjes en te weinig met de echte grote jongens, De onderwereld zit flink geworteld in de bovenwereld. We moeten nu echt adequaat handelen, het is niet 5 voor, maar 5 over 12.”

Onderhandelen op straat geleerd

Jan kent de straat als zijn broekzak. Zijn eerste rit in een witte C10, de dikke surveillancewagen van weleer, maakte hij door de straten van het Witte Dorp achter het Marconiplein waar hij een paar jaar eerder nog met Vlaardingse en Schiedamse straatschoffies kerstbomen kwam jatten van de Rotterdamse boefjes. “Als diender heb ik weinig klappen gekregen en nog minder uitgedeeld. Je mond is je grootste wapen, als het niet lukt met praten kan je altijd nog een beuk uitdelen. Ik werd in Rotterdam West veelal ontvangen met koffie. Met praten kom je een eind, het onderhandelen heb ik dan ook op straat geleerd. Is me goed van pas gekomen in mijn rol als vakbondsleider bij onderhandelingen met onder anderen de minister van Binnenlandse Zaken.”

Lees verder onder foto >

 ’Met praten kom je een eind.’ Foto: Sandy Struijs

En nu? Als Geert Wilders belt om minister van Justitie of BiZa te worden? “Dan vertel ik hem dat hij verder moet zoeken en een hele goeie moet nemen. Ik heb honderden uren aan overwerk, daarom kan ik er eerder uit. Ik denk nu eerst even aan mijn gezin en ga beginnen met een boek over het leven van mijn opa die in een Jappenkamp in Indonesië gevangen heeft gezeten.” En tot slot: “Ik ga ‘mijn’ jongens en meisjes missen. Zij zijn de thermometers van de samenleving. Dus burgemeesters en minister, wees zuinig op ze en luister naar hen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant