Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar gevangenisstraf tegen Gökmen Tanis.
Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar gevangenisstraf tegen Gökmen Tanis.

Justitie eist tien jaar extra straf voor tramschutter na onder meer poging tot moord in De Schie

Algemeen 664 keer gelezen

Rotterdam - Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar gevangenisstraf tegen Gökmen Tanis. Hij wordt verdacht van poging tot moord, poging tot zware mishandeling en vernieling in de Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam.

Tanis zit al een levenslange gevangenisstraf uit voor de schietpartij op 18 maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan moord op vier mensen, poging tot moord op drie mensen en bedreiging met een terroristisch oogmerk van zeventien mensen. 

Tanis wordt verweten dat hij op 17 februari 2021 in De Schie opzettelijk en met voorbedachten rade probeerde een bewaarder van het leven te beroven door hem meerdere keren met kracht met een scherp en puntig voorwerp in de wang, het oor en in de richting van de hals te steken.

Daarnaast zou Tanis op 17 oktober 2021 een hete vloeistof hebben gegooid richting een medewerker van de gevangenis. Dat gebeurde in de recreatieruimte nadat Tanis er tegen de afspraken in wilde gaan bidden. Toen het speciaal boeiluik in een deur werd geopend gooide hij een pan hete vloeistof richting de opening. Voorafgaand aan dit incident zou Tanis al allerlei spullen in de recreatieruimte hebben vernield.

Op 15 juli 2022 misdroeg de verdachte zich ook al toen hij onder andere een hardloopband, een fiets en een airfryer vernielde.

Het OM acht de feiten bewezen en vindt een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden. “Het is bijna niet te geloven dat iemand die een levenslange gevangenisstraf uitzit wederom een opeenstapeling van delicten pleegt, met het zwaartepunt het steken van een bewaarder in een Justitiële Inrichting met een zelf gefabriceerd wapen. Een man die enkel zijn werk doet en vanuit het niets met extreem geweld te maken krijgt”, aldus de officier van justitie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant