De muurschildering op het huizenblok aan de Engelsestraat, de kunstenaar is onbekend. Foto: Cisca van Bommel
De muurschildering op het huizenblok aan de Engelsestraat, de kunstenaar is onbekend. Foto: Cisca van Bommel

Mysterie van de muurschildering aan de Engelsestraat opgelost

Algemeen 697 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners van Rotterdam-West zitten al heel lang met een raadsel dat maar niet opgelost lijkt te worden. Ze vragen zich af wat die muurschildering aan de Engelsestraat toch te betekenen heeft. Inmiddels heeft De Havenloods een goede verklaring van het ‘mysterie’ ontvangen.

“De muurschildering in de Engelsestraat symboliseert de handel in Rotterdam”, aldus Jeroen Visser in zijn reactie. “De esculaap is een attribuut van Hermes, god van de handel, en handel en scheepvaart hebben Rotterdam groot gemaakt. De hijskraan is typerend voor de Rotterdamse havens.”
Niet voor niets staat er een standbeeld van Hermes in de tuin van het stadhuis, tegenover een beeld van Poseidon die de god van de zee en de scheepvaart is, legt hij uit. “Beide, handel en scheepvaart, hebben Rotterdam groot gemaakt.”

‘Bart fotografeert’ meent ook dat het Hermes kan zijn, een figuur uit de Griekse mythologie. “Zoon van de oppergod Zeus en met name bekend als god van de handel, de reizigers, de wegen en de dieven. Hij is ook de boodschapper van de goden”, schrijft hij op Facebook. Anita Louise Larsen vermoedt op haar beurt dat de muurschildering met de wederopbouw van Rotterdam heeft te maken. Steven Van Ravesteyn meent een wazige esculaap te zien. Wieske Bak ziet er een slang om een paal en een hijskraan met een lading goud in. “Maar wat het ook is, het is prachtig. Een heel verhaal in één tekening”, meldt zij op Facebook. 

Maar er zijn ook andere interpretaties op Facebook, zoals die van Rinus Schaaf: “De aliens zijn geland dat is de poort naar een andere planeet.” Rinus Bosmmans ten slotte: “Wanneer maakt zij/hij het af?”

Aan de Hogenbanweg op de grens met Schiedam staat een huizenblok met de noordelijke zijgevel aan de Engelsestraat en de zuidelijke zijgevel aan de Russischestraat. Dit huizenblok werd in 1940 gebouwd. Op beide gevels zijn muurschilderingen aangebracht waarvan alleen van die op de noordgevel aan de Engelsestraat nog de vage contouren zichtbaar zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant