
Vereniging Kralings Zwembad houdt natuurzwembad nog steeds gesloten wegens verontreiniging
Algemeen 651 keer gelezenRotterdam - De provincie Zuid-Holland adviseert nog altijd om niet te zwemmen in recreatieplas/natuurzwembad Kralinger Esch vanwege PFAS-verontreiniging. Zwemmen in deze plas kan, in combinatie met de inname van PFAS uit andere bronnen, ervoor zorgen dat men te veel van deze chemische stoffen binnenkrijgt. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid. De stof die in verhoogde concentratie is aangetroffen, is PFOS (perfluoroctaansulfonaat).
Het zwembad van de Vereniging Kralings Zwembad ligt naast een sportterrein. Het zwembad bestaat uit twee natuurzwembaden die met elkaar in verbinding staan, plus een verwarmd en gechloreerd bad. Het zwembad is alleen toegankelijk voor de leden.
Al op 12 oktober berichtte de Vereniging Kralings Zwembad haar leden over verhoogde PFAS waarden, aangetroffen in het ‘Zwarte Bad’. Op het moment van dat bericht had de vereniging nog een sprankje hoop dat de verhoogde waarden het gevolg waren van een onjuist uitgevoerde meting, maar helaas blijkt dit laatste niet het geval te zijn. Een tweede meting uitgevoerd door de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) heeft de verhoogde PFAS waarden in het Zwarte Bad bevestigd.
“U begrijpt dat wij deze resultaten serieus nemen en het Zwarte Bad volledig gesloten houden totdat er meer duidelijkheid is en de waterkwaliteit op orde is gebracht”, aldus het bestuur in een brief aan de leden.
Verhoogde concentratie PFOS (perfluoroctaansulfonaat)
PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen die allemaal door mensen zijn gemaakt en van nature niet in bodem, water of lucht voorkomen. De stof die in verhoogde concentratie in het Zwarte Bad is aangetroffen, betreft PFOS (perfluoroctaansulfonaat). Deze stof wordt vooral gebruikt textiel water- en vuilafstotend te maken en zit ook in hoge concentraties in het schuim van brandblussers.
Op dit moment is het nog onduidelijk hoe de PFOS in het Zwarte Bad kan zijn terechtgekomen. “Scenario’s waar wij nu aan denken zijn toevoer via een bron die zich onder het Zwarte Bad bevindt, aanwezigheid in de bodem in en om het Zwarte Bad of aanvoer op een andere wijze. Momenteel wordt er een derde analyse uitgevoerd waarbij naast het Zwarte Bad ook de waterkwaliteit in de omliggende sloten wordt onderzocht. Wij verwachten de uitslag hiervan in de maand december.”
Pas wanneer deze zal zijn vastgesteld, zal de vereniging kunnen gaan zoeken naar een passende oplossing. “In dit proces laten wij ons adviseren door experts op het gebied van water en bodem en werken wij samen met verschillende instanties, waaronder de Gemeente Rotterdam, ODMH, het Hoogheemraadschap en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, GGD Rotterdam Rijnmond.”
Bron: waterkaart.net