In Rotterdam kleuren op 25 november gebouwen oranje en bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP is de expositie ‘Beeldschoon’ te zien. Foto: Gemeente Rotterdam
In Rotterdam kleuren op 25 november gebouwen oranje en bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP is de expositie ‘Beeldschoon’ te zien. Foto: Gemeente Rotterdam

Expositie Beeldschoon bij DIG IT UP in teken van Orange the World

Algemeen 651 keer gelezen

Rotterdam - Een op de drie vrouwen krijgt te maken met geweld. De mondiale manifestatie Orange the World staat daar vanaf 25 november bij stil. In Rotterdam kleuren gebouwen oranje en bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP is de expositie ‘Beeldschoon’ te zien.

Orange the World is een jaarlijkse internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Een thema dat ook in Rotterdam speelt. Op 25 november kleuren onder meer de Erasmusbrug, het Erasmus Medisch Centrum en de Euromast oranje. Oranje is de kleur van Orange the World omdat het staat voor dageraad en de hoop op een leven zonder geweld.

Vooralsnog is die dag niet aangebroken, want de cijfers zijn ronduit schokkend. Een op de drie vrouwen ervaart psychisch of lichamelijk geweld, vaak door partners of bekenden. Huwelijksdwang en mensenhandel komen wereldwijd voor. En eens in de tien dagen wordt een vrouw vermoord door huiselijk geweld.

Tal van maatschappelijke organisaties in Rotterdam, waaronder DIG IT UP, geven aandacht aan Orange the World. In het platform Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond zijn onder meer het Centrum Huiselijk Geweld, stichting Arosa, IDEM Rotterdam en Dona Daria vertegenwoordigd. De komende weken vinden op tal van plaatsen activiteiten plaats in het teken van Orange the World. DIG IT UP sluit hierbij aan met een expositie.

Beeldschoon

‘Beeldschoon, de kunst om te geloven dat je prachtig bent!’ is een door de stichting Fier gemaakte expositie. De expositie bestaat uit zeventien torso’s en foto’s, gemaakt door vrouwen en meisjes die te maken hebben gehad met ernstig geweld. De vrouwen en meisjes hebben onder leiding van een kunstenares torso’s van hun eigen lichaam gemaakt. De torso’s en de foto’s verbeelden verhalen over verdriet, pijn en angst. Maar tegelijk gaat het ook over herstel, acceptatie een herwonnen vertrouwen in de toekomst.

De expositie Beeldschoon wordt geopend op zaterdag 25 november, om 16.00 uur. De toegang is gratis en de expositie is te bezoeken tot en met 9 december 2023. Galerie en erfgoedlab DIG IT UP is te vinden aan de Nieuwe Binnenweg 13-b. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant