Leerlingen van OBS De Plevier hebben vorige week op boomfeestdag (woensdag 15 november) elf bomen geplant langs de Hoogvlietsekerksingel in Hoogvliet. Foto: Raymond Sybesma
Leerlingen van OBS De Plevier hebben vorige week op boomfeestdag (woensdag 15 november) elf bomen geplant langs de Hoogvlietsekerksingel in Hoogvliet. Foto: Raymond Sybesma

Natte voeten maar wel mooi elf nieuwe bomen

Algemeen 597 keer gelezen

Rotterdam - Leerlingen van OBS De Plevier hebben vorige week op boomfeestdag (woensdag 15 november) elf bomen geplant langs de Hoogvlietsekerksingel in Hoogvliet. Ze deden dat op de plek waar jaren geleden ook al bomen werden geplant tijdens een boomfeestdag. Die jonge boompjes zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige bomen.

Door Raymond Sybesma

De ochtend begon met een natuurles voor de leerlingen, georganiseerd door Stichting Natuurstad. Ze leerden over het belang van de bomen voor de natuur. Zo creëren ze schaduw en filteren fijnstof. Na de theorie was het tijd voor praktijk. De leerlingen kwamen twee aan twee in een rij aan bij de Hoogvlietsekerksingel.

Opgroeien met bomen

De gaten voor de bomen waren al gegraven door de gemeente, en de grote bomen stonden al klaar om geplant te worden. De kinderen hoefden alleen nog maar de gaten te vullen en wormen toe te voegen. Voor het graven gaf René Munsters, interim-directeur van Natuurstad, een kort maar krachtig betoog over het belang van bomen. Het thema van de Boomfeestdag was ‘Opgroeien met bomen’’. Toen Munsters vroeg wie er bomen in de straat had, staken alle leerlingen hun hand op.

Samen met drie leerlingen onthulde René Munsters een herinneringspaal met daarop de naam van de school en de datum. Na deze ceremonie was het eindelijk tijd om aan de slag te gaan. De leerlingen pakten de scheppen en werkten in groepen om elke boom te voorzien van aarde. Er werden in totaal acht perenbomen en drie esdoorns geplant.

Nationale Boomfeestdag

De Nationale Boomfeestdag wordt al sinds april 1957 jaarlijks gevierd. Rotterdam en Stichting Natuurstad doen hier al jaren aan mee. Vanwege corona werd de Boomfeestdag in 2021 verplaatst naar november. Deze verschuiving bleek gunstig, omdat dit de beste periode is om nieuwe bomen te planten. De grond is nog warm van de zomer en de jonge aanplant krijgt de kans om te wortelen voordat de lente aanbreekt. De Boomfeestdag is nu uitgebreid tot het Boomplantseizoen, dat loopt tot eind maart 2024.

Sommige leerlingen waren goed voorbereid met laarzen, maar de meerderheid droeg gewone schoenen, wat resulteerde in bruine en natte voeten. Enkele leerlingen verloren zelfs hun schoen in de modder tijdens het aandrukken van de aarde. 

Nadat alle bomen geplant waren, werden wormen uitgezet om de grondstructuur te verbeteren, water vast te houden en een gezond bodemleven te bevorderen. Een leerling verwoordde het simpel: ‘’De wormen eten bladeren, poepen die uit en dat is goed voor de boom.’’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant