"Iemand zei ooit: 'Als je hier een jaar woont en je bent nog niet verliefd op Rotterdam, dan moet je gewoon weggaan, en anders ben je vanaf dan een Rotterdammer'." (Foto: Titia Hahne)
"Iemand zei ooit: 'Als je hier een jaar woont en je bent nog niet verliefd op Rotterdam, dan moet je gewoon weggaan, en anders ben je vanaf dan een Rotterdammer'." (Foto: Titia Hahne) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

'Op mijn negentiende was ik groot genoeg om in Rotterdam te wonen'

Rotterdam - Tjeerd Hendriks (35) is, hou je vast, de man achter Groos, Het Industriegebouw, by Jarmusch en de nieuwste hotspot in het Oude Noorden: Wes. Wes (Benthuizerstraat 94a) opent donderdag 6 september zijn deuren. Een hangout voor elk moment van de dag, met een keuken geïnspireerd op de Joods-Perzische. Waarom? "Dat is gewoon heel lekker eten, en het past goed in de buurt." Ook is hij, precies om deze redenen, onze Rotterdammer van de Week!

Door Britte Kramer (indebuurt.nl/rotterdam)

Wes komt van het team dat ook achter by Jarmusch zit, en is zelf eveneens vernoemd naar een regisseur. Wes Anderson, deze keer. Het is voelbaar, maar wel subtiel.

Tjeerd: "We zitten niet heel erg in de clichés. Mensen denken: het wordt allemaal roze, fluweel en symmetrisch, maar het zit 'm er meer in dat de tijd niet relevant is. In zijn films is dat ook moeilijk zoeken. Als je kijkt naar deze buurt heeft het verleden veel mooie dingen gebracht, die langzaam weer verdwijnen. Dat wil je terugpakken."

Hoe Rotterdams ben je?
"Oorspronkelijk kom ik uit Zwijndrecht, onder de rook van Rotterdam. Ik ben de jongste uit een groot gezin en mijn broers en zussen namen me vaak mee naar de stad. Toen mijn broer achttien was en ik acht, gingen we met de watertaxi naar Hotel New York. Daar at ik voor het allereerst calamaris. Sindsdien ben ik verliefd op calamaris én op Rotterdam."

Hoe ben je hier terechtgekomen?
"Toen ik als kind met mijn zus bij de La Place zat, keken we uit over waar de Koopgoot werd gebouwd. Ik dacht: die gasten zijn gek, breken het hele centrum open. Dat rauwe, dat avontuurlijke sprak me aan. Toen wist ik: als ik later groot ben ga ik hier wonen. Op mijn negentiende was ik groot genoeg. Iemand zei ooit: 'Als je hier een jaar woont en je bent nog niet verliefd op Rotterdam, dan moet je gewoon weggaan, en anders ben je vanaf dan een Rotterdammer'."

Waar kom je graag?
"Vislokaal KAAP vind ik heel fijn, op het Deliplein. Qua sfeer, eten en bediening, en de locatie is te gek. Verder ga ik af en toe naar festivals en feestjes. Ik denk wel dat Rotterdam moet oppassen dat het geen Utrecht wordt; je merkt een bepaalde vertrutting – hm, dat is echt een Ted Langenbach-woord… De tijd van de gekkies is sowieso wel voorbij. Ik ben benieuwd wat BAR gaat doen in de Emaillefabriek. En Keilecafé vind ik te gek; dat laat zien dat er nog veel kan en mag."

Wat kan er beter?
"Ik denk dat Rotterdam moet kijken naar hoe het zich wil profileren. Dan hebben ze het over zo'n World Expo, en denk ik: laten we zorgen dat het opleidingsniveau omhoog gaat en we de werkloosheid naar een bizar laag peil brengen, door het best mogelijke onderwijs te bieden en leerkrachten met korting hier te laten wonen, bijvoorbeeld. Het probleem achter de polarisatie is niet racisme, maar armoede. Het heeft te maken met kansen krijgen. Als je je daarmee kunt onderscheiden; dat is de mooiste ambitie die je als stad kunt hebben. Ik heb het haakje nog niet gevonden, maar zou het mooi vinden als dit wordt aangepakt vanuit het bedrijfsleven en de culturele sector."

Persoonlijk
Tjeerd Hendriks is 35 en woont in 'een flatje op Zuid'. Hij is de man achter Groos, Het Industriegebouw, by Jarmusch en de nieuwste hotspot in het Oude Noorden: Wes. Je kunt Tjeerd volgen op Facebook, op Instagram (tjeerdhendriks) en op Twitter via @tjeerdhendriks.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden