
De polder Schiebroek bestaat 250 jaar en daarom verdient monument opknapbeurt
Algemeen 579 keer gelezenRotterdam - In het jaar 1773 werd de polder Schiebroek drooggelegd. Ter herdenking van die drooglegging werd in 1973 een monument aan de kruising Wilgenlei en Meidoornsingel opgericht. Na 50 jaar in weer en wind te hebben gestaan was het hoog tijd voor een opknapbeurt.
De Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud en bewonersvereniging Leven in Schiebroek hebben de handen ineengeslagen en het monument met hulp van de gemeente Rotterdam laten restaureren. De tekst op de gedenksteen is nu weer goed leesbaar en het poldermonument staat er weer mooi bij.
Op 30 september is het opgeknapte monument feestelijk onthuld en zijn er samen met belangstellenden en direct omwonenden bloembollen rondom geplaatst, zodat dit elk voorjaar een kleurrijk aanzien zal geven.
Agnes van Zoelen, voorzitter van de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud, vertelde tijdens de onthulling over het ontstaan van de polder Schiebroek en het belang van de drie molens die er hebben gestaan om de polder Schiebroek droog te malen. De molens werden in 1773 gebouwd en zijn uiteindelijk in 1914 gesloopt om plaats te maken voor een stoomgemaal, dat later weer werd vervangen door het huidige elektrische gemaal aan de Wilgenlei nabij de Ringdijk. Op de plek van het monument stond één van de drie molens,
Door Marijke van Seventer (voorzitter van Leven in Schiebroek) werd de plaatsing van het monument 50 jaar geleden gememoreerd. Bijzonder weetje is dat de steen van het monument een steen is die overbleef van de restauratie van de Laurenskerk.