Foto: Gemeente Rotterdam
Foto: Gemeente Rotterdam

Met drugsgebruik blaas je portieken op en aan een pil kleeft bloed

Algemeen 679 keer gelezen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam wijst drugsgebruikers in de stad er op dat het pilletje of lijntje dat ze in het weekend nemen helemaal niet zo onschuldig is als soms gedacht. Het gebruik van ‘partydrugs’ als coke, MDMA of XTC is óók de oorzaak van al die explosies dit jaar, van schietpartijen en ander geweld én zorgt ervoor dat steeds meer minderjarige Rotterdammers betrokken zijn bij drugscriminaliteit.

Rioolwateronderzoek

Uit nieuw rioolwateronderzoek blijkt dat het drugsgebruik in Rotterdam flink is toegenomen. In vergelijking met 2021 is het gebruik van XTC toegenomen met 63 procent, cocaïne met 35 procent en cannabis 28 procent. Omgerekend zijn dat 5.000 XTC-pillen, 70.000 lijntjes coke en 54.000 joints per dag in Rotterdam. Die hoeveelheden zorgen er uiteraard ook voor dat onze stad aantrekkelijk is voor drugscriminelen.

Bloed aan jouw pil

Om gebruikers op de gevolgen van hun gewoonte te wijzen is de gemeente nu een campagne gestart. Er worden posters verspreid met teksten als ‘Er kleeft bloed aan jouw pil’, ‘jouw drugsgebruik blaast portieken op’ en ‘jouw lijntje, zijn liquidatie’. De campagne is te zien via Instagram en Facebook, op abri’s en schermen bij de metro, in de horeca en in studentenhuizen.

Desastreuze consequenties

Wethouder Vincent Karremans: ‘Steeds meer mensen zijn bereid om gewoontes of gebruiken af te leren voor een groter maatschappelijk doel: minder consumeren, minder vlees, minder vaak met de auto. Tegelijkertijd vinden veel mensen het wél nog normaal om ’s weekends thuis, in de kroeg of op een festival een pilletje of een lijntje te nemen, terwijl de consequenties daarvan desastreus zijn voor de stad.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant