Quen van Meer in gesprek met buurtbewoners voor het huis van Marlous en Romy. Foto: Astrid van Unen
Quen van Meer in gesprek met buurtbewoners voor het huis van Marlous en Romy. Foto: Astrid van Unen

Buurvrouw Quen maakt bloemetjes voor de buurt zodat Marlous en Romy niet vergeten worden

Algemeen 10.123 keer gelezen

Rotterdam - Wat doe je met je emoties na zo’n traumatische gebeurtenis als de moord op Marlous en Romy op Coolhaveneiland? Buurvrouw Quen van Meer (39) startte een vergeet-me-nietjes-actie om die te verspreiden in de buurt. Ze knipt en plakt talloze bloemetjes met de namen van de omgekomen moeder en dochter. “Deze moeder had een duidelijk signaal afgegeven, dat niet is gehoord”, zegt Quen. “Dit mogen we nooit meer vergeten.”

Door Astrid van Unen

Quen zat te thuiswerken toen ze aan de zijkant van haar binnentuin rook zag kringelen. Vervolgens hoorde ze knallen, geschreeuw en glasgerinkel. “Ik ben naar buiten gegaan en toen waren de eerste hulpdiensten al aanwezig. Vervolgens kwamen er agenten, helikopters en drones.” Quen kende Marlous en Romy niet persoonlijk, maar het verhaal rond deze moord maakte diepe indruk op haar. Samen met haar partner Alvin van Dijk, lid van de wijkraad Delfshaven-Schiemond, was ze vrijdag aanwezig bij de bewonersbijeenkomst die door burgemeester Aboutaleb werd bezocht. Quen: “Daar vertelden meerdere directe buren en vriendinnen van de slachtoffers dat Marlous bang was voor haar buurman, omdat hij gekke dingen deed. Ze was altijd bang dat hij zou reageren, dat wisten heel veel naaste buren. Ze heeft verschillende keren melding gedaan van het afwijkende gedrag van haar buurman, en daar is niets mee gedaan. Dat heeft mij enorm geraakt.”

Lees verder onder de foto.

Op zaterdagochtend, twee dagen na de dramatische gebeurtenissen, werd ze vroeg wakker. Klaarwakker. “Ik dacht: nu kan ik met mijn kinderen naar de dierentuin gaan en gewoon het leven weer oppakken. Maar ik vond dat niet kunnen, want een andere moeder uit de buurt had een signaal afgegeven dat niet gehoord werd. Vandaar dat ik vergeet-me-nietjes ben gaan maken. We mogen dit nooit meer vergeten.” In de wijk-app Coolhaveneiland nam buurtbewoner Suzanne Vonk het initiatief meteen over door er een digitaal vergeet-me-nietje van te maken, bedoeld om rond te sturen.

Lees verder onder de foto.


Quen zit op zondagochtend samen met haar partner in De Brandaris te knippen, plakken en schrijven. Foto: Astrid van Unen

Quen zit op zondagochtend samen met haar partner in De Brandaris te knippen, plakken en schrijven. De tafel ligt vol gekleurd papier, oranje schaartjes en viltstiften, die ze zelf gekocht heeft. Bezoekers schuiven aan en knutselen mee. Quen wijst erop dat het vertrouwen in de overheid in dit stukje Rotterdam bij sommige bewoners weg is. “Ik sprak mensen die het drama van dichtbij hadden zien voltrekken. Ik zei: ‘Jullie moeten dit aan de politie melden, jullie zijn getuigen.’ Zij antwoordden: ‘Waarom? De politie doet toch niks voor ons.’ Dat antwoord kwam echt binnen, en daar heb ik veel last van, als moeder en als burger.”

In de buurt verschijnen inmiddels steeds meer zelfgemaakte vergeet-me-nietjes voor de ramen. Het voldoet duidelijk aan een behoefte. “Ik krijg alleen maar positieve reacties”, zegt Quen. “Natuurlijk ook de vraag wat dit zal helpen. Maar het wordt als iets positiefs en laagdrempeligs ervaren. Mensen vinden dit heel fijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant