'Voor mijn kinderen is het grote bed en de hotelkamer een hele beleving'


(foto's: Patricia van Veen)
(foto's: Patricia van Veen)

'Voor mijn kinderen is het grote bed en de hotelkamer een hele beleving'

Rotterdam - Veertien jonge moeders en 22 kinderen hebben zich de laatste week van de zomervakantie vermaakt op het ss Rotterdam. Voor de zesde keer werd het evenement 'mini vakantie' gehouden. Het project wordt georganiseerd voor mensen die niet op vakantie kunnen om welke reden dan ook.


(Door Nanda van Heteren)
Hotelmanager Jasper de Vries en Peter Steenbergen, directeur van Thuis op Straat (TOS) zijn zes jaar geleden deze samenwerking begonnen. In de voorgaande edities waren alleen de kinderen van de partij, sinds dit jaar worden ook de moeders in de watten gelegd. Hoewel de twee dagen in het teken staan van zorgen, ontzorgen en verzorgen, staat ook het maatschappelijke deel hoog op prioriteitenladder. Hierbij gaat het niet alleen om sociale contacten te leggen, maar ook om aandacht te besteden aan gezonde voeding, normen en waarden en persoonlijke verzorging. Tijdens de mini vakantie stond er een yogales op het programma, een clown die de kinderen vermaakte en een masterclass gezonde voeding van chef kok Pascal Troost die normaliter in de Clubroom van het schip werkt.
De 23-jarige Ashiesna, moeder van Lanaira (2) en Destiny (1), vindt het koken een leuke bezigheid. "Je kan zelf meedoen. We snijden de groentes om rauw op te eten, maar deze groentes gaan ook in het hoofdgerecht: de risotto." Voor Joweely (23) is deze activiteit haar hoogtepunt. "Thuis krijgt Grabielle hele andere dingen. Vanuit onze cultuur eten we bijvoorbeeld zoete gerechten. En nu leren we het zoals je in een restaurant ook eet. Dit gerecht ga ik zeker ook thuis maken."
Voor chef kek Troost was het voorbereiden van deze cursus interessant. "Je bedenkt van tevoren iets, maar weet niet of het ook is wat de ander verwacht. Ik ben op zoek gegaan naar gangbare gerechtjes met een spannende inval. Dat laatste heb ik nu gezocht in de groentes. Lusten de kinderen de rauwe groentes wel? En hoe zit het wanneer deze verwerkt zijn in de risotto?"
Jessica (22) noemt de voorlichting over tanden poetsen bij je kind leerzaam voor haar 3-jarige dochter Jesslyn. "Wat ik niet wist is dat je al met je kind naar de tandarts kan, wanneer deze 1 jaar is. Ook het financiële plaatje, wat voor ons heel belangrijk is, gaf mij nieuwe inzichten. Zo zit de tandarts gratis in je basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar." Het tandenpoetsritueel gaat een andere weg in. "Volgens mij vinden veel kleine kinderen het niet fijn als er een borstel in hun mond komt, maar ik heb nu geleerd hoe je dit leuk maakt. Als je kinderen een aandeel geeft, kun je er samen een gezellige bezigheid van maken." 
Stichting Timon, die jonge moeders begeleidt op alle gebieden waar een hulpvraag is, was afgelopen week ook van de partij. "Wij zijn de extra ogen en helpen mee. Echt superleuk dat de jonge moeders en hun kinderen deze mini vakantie krijgen. Je ziet ze ontspannen en ontstressen, het is echt een uitje." Welzijnsorganisatie DOCK sluit zich hierbij aan. "Normaal gesproken hebben wij de verantwoordelijkheid voor kinderactiviteiten voor iedereen vanaf tien maanden, maar nu zijn er ook oudere kinderen bij. Het is hier voor de kinderen ontzettend leuk, er heerst een ontspannen sfeer."
Moeder Mirigelly is al even enthousiast: "Ik vind het leuk, vooral voor mijn kinderen van 7, 5 en 2 jaar. Ze vinden het hier echt leuk. Voor hen is het grote bed en de hotelkamer een hele beleving." De moeder van Aymiliano (6) heeft ook genoten. Joanna: "Wij zijn dankbaar voor deze kans. Fijn dat we nu even quality time met onze kinderen hebben." 
 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden