Zo'n 20 procent van de Rotterdammers steekt weleens een sigaret op. Foto: Independer
Zo'n 20 procent van de Rotterdammers steekt weleens een sigaret op. Foto: Independer

Er is maar één stad in Nederland waar meer gerookt wordt dan in Rotterdam

Algemeen 1.453 keer gelezen

Rotterdam - Van alle gemeenten in de provincie Zuid-Holland kent Rotterdam de meeste rokers, 19,9 procent van de volwassen Rotterdammers stak vorig jaar regelmatig een sigaretje op. Dat is een stuk meer dan het landelijk gemiddelde van 16,4 procent. Rotterdam staat landelijk op de tweede plaats, na Amsterdam.

Ook in Den Haag en Schiedam wonen relatief veel rokers. Dit concludeert Independer op basis van meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM. Uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat het aantal rokers in Nederland afneemt. In 2022 stak minimaal 17,1 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5 procent.  

Onder tieners is deze positieve trend namelijk niet zichtbaar. In 2022 rookte minstens 1,7 procent van de 12- tot 16-jarigen. In het jaar vóór corona ging het om 0,9 procent. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2 procent was in 2022 verslaafd aan roken terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8 procent. De groep 20 tot 30 jarigen is in deze ook opvallend, daar is voor het tweede jaar op rij een stijging zichtbaar. Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. 

Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van Independer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant