Buitenplaats De Tempel in Overschie. Er moet nog veel gebeuren om na decennia van achterstallig onderhoud het park in oude luister te herstellen. Foto: Ron van Bekkum
Buitenplaats De Tempel in Overschie. Er moet nog veel gebeuren om na decennia van achterstallig onderhoud het park in oude luister te herstellen. Foto: Ron van Bekkum

Hulp voor herstel Rotterdamse groene oase Buitenplaats De Tempel is hard nodig

Algemeen 1.013 keer gelezen

Rotterdam - Buitenplaats De Tempel in en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn ooit gesticht om het onrustige Rotterdam te ontvluchten. Tegenwoordig is Buitenplaats De Tempel in Overschie een publiek park en kan iedereen er ontspanning zoeken. Sinds 2021 beheren de boswachters van Natuurmonumenten de tuinen. Er moet nog veel gebeuren om na decennia van achterstallig onderhoud het park in oude luister te herstellen. 

De boswachters hebben dan ook de opgaaf om 375.000 euro aan te trekken voor het herstel van deze groene Rotterdamse parel. Daar heeft Natuurmonumenten jouw hulp hard bij nodig!

Vandaag de dag vind je niet veel buitenplaatsen en landgoederen in deze regio. Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs behoren tot de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de Schie, tussen Rotterdam en Delft. Gezamenlijk herbergt de buitenplaats op dit moment maar liefst 16 rijksmonumenten, van de bruggen en hekken tot de tuinbeelden en van het koetshuis tot de theekoepel, alles om de status van de vorige bewoners te verhogen. Laat je meeslepen door het verhaal over de geschiedenis van deze vroeg 18e-eeuwse buitenplaats! Dwaal over de eeuwenoude lanen en geniet van de vogels, stinsenplanten en omvangrijke beeldencollectie.

Lees verder onder foto >

Brug voor het herstel. Foto: Ron van Bekkum

Brug na het herstel. Foto: Ron van Bekkum

Veiligstellen groene ruimte bij Rotterdam

Op basis van historische informatie is een herstelplan opgesteld voor restauratie en recreatieve herontwikkeling van de tuinen van beide buitenplaatsen. Projectleider van Natuurmonumenten voor de buitenplaats, Claudia van Holsteijn, licht toe: “Een dergelijk project kan alleen met participatie door alle partijen. Gemeente Rotterdam als eigenaar van De Tempel, Stadsherstel Rotterdam als eigenaar van de beeldencollectie, maar ook Provincie Zuid-Holland en dus Natuurmonumenten hebben de handen daarom ineengeslagen voor grootscheeps herstel van dit bijzondere groene park en Rijksmonument.”

Natuurmonumenten wil met het herstel van de buitenplaatsen de groene ruimte bij Rotterdam veiligstellen, de toegankelijkheid en beleefbaarheid van de buitenplaatsen verbeteren en door een grondige opknapbeurt de waarden van dit belangrijke Rotterdams erfgoed voor de toekomst behouden.

Herstel cultuurhistorisch erfgoed

Vereniging Natuurmonumenten heeft als partner momenteel de opgaaf om € 375.000 aan te trekken en daar heeft de organisatie hulp bij nodig. Wil je meedenken en helpen bij het opstellen van een plan voor de financiering? Heb je personen in je netwerk die betrokken willen worden en/of die mogelijk willen bijdragen? Dan komen ze graag in contact met jou! 

De boswachters van Buitenplaats De Tempel bieden gulle gevers op vrijdag 3 november vervolgens een prachtige excursie aan over deze unieke buitenplaats aan de rand van Rotterdam. 

Wil je zelf een financiële bijdrage leveren aan het herstel van Buitenplaats De Tempel, kijk dan hier of mail naar gullegiften@natuurmonumenten.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant