Het nieuwe Nelson Mandelapark in de Maashaven. Beeld: SWA/Balsley
Het nieuwe Nelson Mandelapark in de Maashaven. Beeld: SWA/Balsley

Over vijf jaar ligt er een park in de Maashaven, nu al is duidelijk wat daar allemaal te doen zal zijn

Algemeen 7.428 keer gelezen

Rotterdam - Het duurt nog een jaar of vijf tot er een park in de Maashaven ligt, maar wat er straks allemaal in dat Nelson Mandelapark te doen is, wordt steeds meer duidelijk. Zo’n negenhonderd Rotterdammers hebben hun wensen kenbaar gemaakt bij de gemeente. Ze willen onder meer barbecueën, picknicken, sporten én ruimte voor natuur. De gemeente heeft deze week laten weten wat er allemaal van die wensen wordt overgenomen.

Het Nelson Mandelapark komt te liggen in de Maashaven. Waar nu nog water is, wordt volgend jaar zand gestort. Net als je nu in de naastgelegen Rijnhaven ziet gebeuren. Ook in de Maashaven moet het zand eerst één jaar bezinken. De jaren erna wordt het ontwerp van het uiteindelijke plan steeds concreter. In 2028 kan het ingericht én geopend worden.

Masterplan

Sinds begin 2022 het Masterplan voor het park klaar was, vroeg de gemeente aan bewoners, bedrijven, jongeren, eigenaren van sportscholen en anderen wat ze eigenlijk in zo’n park willen. Ongeveer 900 mensen gaven hier antwoord op. Hun antwoorden zijn vaak wel en soms niet verwerkt in het programma van eisen dat deze week door het college van burgemeester en wethouders is besproken.

Kinderen en jongeren

Veel wensen zullen over vijf jaar terug te zien zijn in het park. Dat is niet zo heel verrassend. De wensen zijn vaak dezelfde wensen als die je in alle parken op de wereld terugziet. Mensen willen recreëren, sporten, even in de natuur zijn. Zaken waar in de omliggende wijken vaak geen plek voor is. Voor kinderen komen er speelgelegenheden, voor jongeren plekken om te chillen. 

Lees verder onder de foto.


Beeld: SWA/Balsley

Maassilo

En er komt veel ruimte (het Nelson Mandelapark wordt liefst tien voetbalvelden groot, dus die ruimte is er wel) voor sport. Wandelpaden, hardlooprondjes, plek voor yoga en bootcamp. Voor 3 x 3 basketbal, panna en voetbal worden speciale velden ingericht. De ondergrond van het plein voor de Maassilo wordt geschikt gemaakt voor skaters en skateboarders. 

Honden en horeca

Bij de Maassilo komt eventueel ook een terras voor horeca. Aan de rand van het park komt een paviljoen waar je kunt eten en drinken. De gemeente onderzoekt nog of er ook eetkraampjes en foodtrucks in het park welkom zijn. Honden zijn dat sowieso wel, maar ze krijgen geen losloopgebied, honden mogen alleen het park in als ze aan de riem zitten.

Evenementen

Veel mensen hopen dat er in het park ook evenementen kunnen plaatsvinden. Kleinere evenementen zijn er sowieso welkom. Maar naar de komst van grotere evenementen moet nog onderzoek worden gedaan. De gemeente wil eigenlijk best een extra plek in de stad voor grotere evenementen, maar omdat veel mensen overlast vrezen, moet er nog onderzocht worden of dat binnen de (geluids)normen kan.

Overlast

Er waren toch al veel mensen die vragen stelden over eventuele overlast. Voldoende prullenbakken, goede verlichting en onderhoud zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor het park. Ook zijn er zorgen over zwerfvuil, drijfafval bij westenwind en veiligheid. Deze punten worden later nog uitgewerkt.

Twee grote heuvels

Zoals het een echt park betaamt komen er grote en kleine bomen in het Nelson Mandelapark, net als struiken, grasvelden en twee grote heuvels (met uitzicht over het water). Aan de waterkant komen planten die houden van brak water en eb en vloed. Dit trekt ook nieuwe diersoorten aan. Wensen voor een pluktuin, moestuin of voedselbos zijn niet ingewilligd. De gemeente heeft daar geen goede ervaringen mee omdat bewoners die dat onderhouden na een tijdje weer verhuizen of iets anders gaan doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant