Voedselbank Rotterdam stopt met uitgiftepunten en kratten vullen en gaat over op drie tot vier zelfbedieningswinkels. Afbeelding is van de nieuwe, nog te openen voedselbank supermarkt in Crooswijk. Foto: pr
Voedselbank Rotterdam stopt met uitgiftepunten en kratten vullen en gaat over op drie tot vier zelfbedieningswinkels. Afbeelding is van de nieuwe, nog te openen voedselbank supermarkt in Crooswijk. Foto: pr

Voedselbank Rotterdam sluit uitgiftepunten, stopt met kratten vullen en gaat over op drie tot vier zelfbedieningssupermarkten

Algemeen 20.475 keer gelezen

Rotterdam - Voedselbank Rotterdam stapt als eerste voedselbank in Nederland volledig over op een nieuw uitdeelsysteem. Geen kant en klare kratten meer, maar zelf uitkiezen in de Voedselbank supermarkten. Na ruim twintig jaar, rollen in december de laatste kratten van de band. Het proces is tot nu toe naar tevredenheid gelopen, aldus directeur Rob Boswinkel. Met alle uitgeefpunten is vooraf veelvuldig contact geweest en de overgang is en wordt goed voorbereid.

Het lijkt tegenstrijdig. De run op voedselhulp is enorm en Voedselbank Rotterdam sluit haar uitdeelpunten. Volgens Rob Boswinkel is het echter dé oplossing om nog meer mensen van gevarieerdere levensmiddelen te voorzien.
“In het nieuwe systeem kunnen we namelijk de stap van kratten vullen overslaan en meer voedsel met een korte houdbaarheid accepteren.” De winkels worden dagelijks bevoorraad door vrijwilligers. Vervolgens kunnen cliënten daar elke week hun eigen boodschappentas vullen.

Crooswijk

Na winkels in Rotterdam-West (Mathenesserweg) en -Zuid (Groene Hilledijk) opent in oktober een derde locatie. De nieuwe voedselbank supermarkt in Crooswijk aan de Crooswijkseweg is bestemd voor alle cliënten die tot nu toe naar uitdeelpunten in Noord gingen. Alhoewel de meeste cliënten de nieuwe werkwijze als positief ervaren, stuiten de veranderingen ook op weerstand, merkt Boswinkel. “Het is ook nogal wat. We gaan van 27 uitdeelpunten naar uiteindelijk 3 of mogelijk 4 winkels. De laatste zou in Prins Alexander moeten komen. De dynamiek wordt heel anders en ja, de afstanden voor de cliënten soms groter. Daarom roepen we iedereen op om met creatieve oplossingen te komen. Samen kunnen we alle problemen tackelen, dat weet ik zeker.”

Hij is dan ook teleurgesteld over de negatieve reactie die hij vanuit Schiebroek heeft vernomen over de nieuwe aanpak van de Voedselbank die overigens al langer bekend was, “het is echt een uitzondering wat dat betreft”, en hij hoopt van harte dat het ook hier goed gaat komen en dat zowel vrijwilligers als cliënten er zich uiteindelijk in kunnen vinden.

Boswinkel  wijst er verder op dat een groot deel vrijwilligers van de uitgeefpunten als vrijwilliger in de voedselbank supermarkten of anderszins hun werk (hebben) kunnen voortzetten. Ook is er in de supermarkten een sociale hoek ingericht waar cliënten nog altijd een bakkie kunnen drinken, een praatje kunnen maken of advies kunnen inwinnen over zaken die hen bezighouden.

Lees verder onder foto >

De nieuwe voedselbank supermarkt in Crooswijk is voor cliënten die tot nu toe naar uitdeelpunten in Noord gingen. Foto: pr

Vrijwilligers blijven nodig

De omschakeling van krat naar supermarkt heeft niet alleen effect op de cliënten. Ook voor de voedselbank vrijwilligers verandert er veel. Vooral de werkzaamheden. Waren er eerst veel handen nodig aan de lopende band (om kratten te vullen), nu centreert het werk zich in en rond de winkellocaties. “We komen sowieso nog mensen tekort”, aldus Boswinkel. “Een paar uurtjes per week maakt al een groot verschil.” 

Schiebroek Solidair geschokt

De nieuwe aanpak van de Voedelbank heeft echter in Schiebroek, waar ruim 150 cliënten/gezinnen afhankelijk zijn van de voedselbank, nogal heftige reacties opgeroepen. Het echtpaar dat, samen met enkele vrijwilligers, al ruim twintig jaar met tomeloze energie en op vrijwillige basis het uitgiftepunt in Schiebroek runt, heeft dit nieuws via social media-kanalen moeten vernemen, aldus Margot Leeninga van Taskforce Schiebroek Solidair. “De cliënten van de Voedselbank in Schiebroek en Hillegersberg zijn daarover in het geheel nog niet geïnformeerd. En dat terwijl zij straks binnenkort wekelijks naar Crooswijk zullen moeten gaan. Voor velen is dat door fysieke omstandigheden geen optie en ook het openbaar vervoer is voor hen doorgaans onbetaalbaar. Immers, een tramritje naar Crooswijk en terug vergt al gauw zo’n 10% van een weekgeld van 50 euro.”

Maatschappelijke betrokkenheid in de wijken

Een ander onderbelicht aspect is de grote maatschappelijke betrokkenheid en steun vanuit beide wijken zelf. Zo zijn er meerdere lokale partijen, individuen, organisaties en instellingen die dit uitgiftepunt ondersteunen met financiële bijdragen of giften in natura. En in de wijk dreigt deze groep mensen uit beeld te raken.

De Taskforce Schiebroek Solidair is van mening dat de sluiting van dit voedselbank uitgiftepunt desastreus is voor veel mensen die van deze voorziening afhankelijk zijn. Een besluit dat primair lijkt te zijn ingegeven door een mogelijk efficiëntere bedrijfsvoering ten koste van de belangen van de cliënten. Schiebroek Solidair roept daarom op om mee te denken en  mee te helpen om de cliënten van de Voedselbank Schiebroek, in haar ogen, niet aan hun lot over te laten.

Uit de krant