Winnares Zlata met het gelukkige stel. Foto: Puck Weg photography
Winnares Zlata met het gelukkige stel. Foto: Puck Weg photography

De Reus van Rotterdam heeft eindelijk een maatje

Algemeen 860 keer gelezen

Rotterdam - Rigardus Rijnhout heeft eindelijk officieel zijn nieuwe maatje. De grootste, aardigste maar ook veel gepeste Reus van Rotterdam kan vanaf nu mooie avonturen beleven met het winnende maatje dat bedacht werd door Zlata.

Afgelopen kon iedereen bij Leeszaal West een idee inleveren voor een maatje, Zaterdag 16 september wekte de Rotterdamse tekenaar Boy Akkerman het winnende ontwerp live tot leven tijdens het stripfestival ‘De Kracht van Beeldtaal’ dat Leeszaal West organiseert op het Rijnhoutplein, dat vernoemd is naar de Reus van Rotterdam. 

De bedoeling is dat het maatje van de reus daarna een plek krijgt op dat plein. Maar óók dat de twee samen avonturen gaan beleven, in een strip bijvoorbeeld.

Oude Westen

Rigardus Rijnhout was een opvallende verschijning in Rotterdam en het Oude Westen, vooral door zijn lengte van 2 meter en 38 centimeter. De Reus van Rotterdam is de op een na langste man aller tijden in Nederland. En de grootste Rotterdammer ooit. Rijnhout woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn buitengewone lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis.

Reclamebord

Iedereen in Rotterdam kende hem en dat was niet altijd even leuk voor Rijnhout. Hij werd gepest, mensen maakten grappen over hem en regelmatig werd hem gevraagd of ‘het daarboven koud was’. Toch stond hij ook bekend als een van de aardigste mensen in de stad, iedereen mocht met Rijnhout op de foto, hij verhuurde zichzelf zelfs als reclamebord.

Spot en hoon

Rijnhout overleed in 1959 op 36-jarige leeftijd aan de hypofysetumor die de oorzaak was van zijn groeistoornis. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn fiets invalide geraakt. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: ‘Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud’. 

Uit de krant