Adriana en Karl. Beeld: NTB
Adriana en Karl. Beeld: NTB

De onthutsende liefdesgeschiedenis van een matroos en een meisje in oorlogstijd

Algemeen 872 keer gelezen

Rotterdam - Binnenkort is er een tweedelige documentaire op tv te zien over het Rotterdamse meisje Adriana dat in de Tweede Wereldoorlog verliefd wordt op een Duitse matroos. De documentaire De Matroos en het Meisje van Erik Willems is in twee delen te zien bij MAX.

In deze documentaire wordt Rudi gevolgd in zijn zoektocht naar zijn verborgen familiegeschiedenis. Zijn moeder, destijds een 16-jarig meisje met een Joodse vader, wordt verliefd op een Duitse matroos en raakt zwanger van hem. Het is een verhaal over een onthutsende liefdesgeschiedenis onder hoogspanning tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Rotterdamse meisje Adriana Boonvang is pas 16 jaar als ze in 1944 de Duitse Karl Leiprecht ontmoet. Hij is matroos bij de Kriegsmarine, standplaats Rotterdam. Adriana’s vader is Joods en pianist in het schnabbelcircuit. Hij komt uit een familie van bekende variété-artiesten die populair zijn in de jaren twintig. Adriana raakt op 16-jarige leeftijd zwanger van Karl, ze verzwijgt haar Joodse achtergrond voor hem.

Eind 1944 reizen Adriana en Karl samen naar een dorpje in Zuid-Duitsland, een gevaarlijke reis. Daar komt in maart 1945 zoon Heinz ter wereld. Kort daarop wordt Adriana naar Rotterdam teruggestuurd, en in een opvoedingsgesticht geplaatst. De baby blijft in Duitsland achter en ze verzwijgt haar moederschap. Ruim twee jaar later pas zien de geliefden elkaar terug in Bad Waldsee. Baby Heinz is inmiddels een peuter en hij herkent zijn moeder niet meer. Het liefdespaar trouwt en in 1955 wordt zoon Rudi geboren. Er zijn spanningen en Rudi wordt vooral door zijn opa en oma in Rotterdam opgevoed. Opa Boonvang heeft vaak nachtmerries en wordt gillend wakker, herinnert Rudi zich nu. Pas bij de dood van zijn oma in 1991 komt Rudi er bij toeval achter dat zijn opa joods was.

In de film wordt de zoektocht van Rudi gevolgd naar zijn verborgen familiegeschiedenis in Rotterdam, Amsterdam, een werkkamp in Drenthe, Wilhelmshaven, Auschwitz en Bald Waldsee. Bijzonder is dat in de documentaire Adriana en Karl ook zélf te horen zijn: er is een geluidsband bewaard gebleven van een interview dat ze gaven aan Steffie van den Oord voor haar boek Liefde in Oorlogstijd.

De Matroos en het Meisje is woensdag 11 oktober (deel 1) en woensdag 18 oktober (deel 2) om 18.30 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant