Schielandshuis vanaf Wijnkade. Foto: Wim de Boek en Jan Oudenaarden
Schielandshuis vanaf Wijnkade. Foto: Wim de Boek en Jan Oudenaarden

Nieuwe expositie: ‘Als Rotterdam nog eens wordt gebombardeerd, hebben we tenminste de foto’s nog.’

Algemeen 794 keer gelezen

Op 27 augustus opent bij DIG IT UP (Nieuwe Binnenweg 13b) een expositie over de Stadsdriehoek. Rotterdammers Wim de Boek en Jan Oudenaarden fotografeerden in 1973 alle straten van deze wijk. Hun collectie is de basis van een expositie over het veranderende gezicht van de binnenstad van Rotterdam: van de gebombardeerde stad in 1940 en het centrum in 1973 tot de Stadsdriehoek in onze tijd.

Jan Oudenaarden en Wim de Boek stelden zichzelf in 1973 de taak om als ware stadsrechercheurs alle straten in de Stadsdriehoek te fotograferen. Hun motivatie was duidelijk: “Als Rotterdam nog eens wordt gebombardeerd, dan hebben we tenminste de foto’s nog.” Die foto’s staan centraal in een expositie die laat zien hoe de Stadsdriehoek verandert: van de gebombardeerde binnenstad in 1940 naar de herbouwde stad in 1973, en ten slotte ook naar de binnenstad van nu. 

Lees verder onder de foto >

De fotografen tijdens hun Stadsdriehoekproject in 1973. Foto: Wim de Boek en Jan Oudenaarden

Jouw foto’s als erfgoed van de toekomst

De expositie Stadsdriehoek opent op zondag 27 augustus. Sander de Kramer neemt De Boek en Oudenaarden dan een ‘kruisverhoor’ af over hun speurwerk in 1973. Rotterdammers worden tijdens de expositie opgeroepen om de locaties van de foto’s uit 1973 opnieuw te fotograferen en het resultaat naar DIG IT UP te sturen, als het erfgoed van de toekomst.

Rondleidingen, lezingen en een filmprogramma

De expositie loopt tot en met eind september. Er komen rondleidingen door de binnenstad, lezingen en een filmprogramma over de ontwikkeling van Rotterdam sinds de oorlog. De bekende striptekenaar Martin Lodewijk maakt een tekening van De Boek en Oudenaarden, die als beeldmerk van het project zal worden gebruikt. DIG IT UP neemt met ‘Stadsdriehoek’ ook deel aan de Open Monumentendagen in Rotterdam, op zaterdag 9 en zondag 10 september. De collectie van De Boek en Oudenaarden wordt vastgelegd en ontsloten voor het publiek, een taak die past bij de functie van DIG IT UP als erfgoedlab voor de stadsgeschiedenis van Rotterdam.

Galerie en erfgoedlab DIG IT UP is te vinden aan de Nieuwe Binnenweg 13b. Kijk voor informatie over de openingstijden en de activiteiten rond ‘Stadsdriehoek’ op www.digitup.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant