Foto:
Rotterdammer van de Week

Rapper Winne is aan het eind van de dag vooral Rotterdámmer

Rotterdam - Winston Bergwijn, al sinds 2005 bekend als de Rotterdamse rapper Winne, doorbreekt negen jaar relatieve radiostilte met een nieuw album: Oprecht Door Zee (ODZ). Zijn teksten gaan opnieuw over 'het leven in zijn algemeenheid' en zijn vooral autobiografisch. "Met een Rotterdamse bril op", benadrukt hij. "Ik heb veel gereisd maar aan het eind van elke dag ben ik vooral Rotterdammer. De stad heeft een grote rol gespeeld in wie ik ben geworden. Ik was al een wereldburger vóór ik ging reizen." ODZ komt 17 augustus uit en de kick-off van de bijbehorende toer is op 14 september in Annabel. Maar eerst is Winne Rotterdammer van de Week!

Door Els Neijts

Waar liggen je roots?

"Ik ben in Paramaribo geboren, maar was anderhalf toen we naar Rotterdam verhuisden. We woonden in de Van Speykstraat, de Adrianastraat en op het Adrianaplein. Ik had het heerlijk bij mama maar toen ik 25 was werd het tijd om uit huis te gaan. Ik vertrok naar de Dorpsweg maar vond het daar zwaar. Er gebeurde niks, ik miste alle drukte. Daarna 'probeerde' ik Kralingen, het Nieuwe Westen, Oud Mathenesse en het centrum. En hoewel ik dat nooit gedacht had na het Oude Westen en het eigenlijk als tussenstop bedoeld was, voelt nu de Kop van Zuid ook als thuis."

Waarom was West zo fijn?

"Mijn vroegste herinneringen gaan terug naar de kleuterklas van de Augustinusschool. Superleuk! Mijn moeder was best streng. Te laat thuis komen, een grote mond, een slecht rapport of de politie aan de deur was er niet bij! Daar kon een corrigerende tik bij horen, dat had ik nodig. Maar het allerbelangrijkste in opvoeding is communicatie. Je moet wel eerst praten. Dát gebeurde, op school ook. Daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor. De leerkrachten hadden hart voor de zaak. Zij hebben me het gevoel gegeven dat ik iets kon worden! Met Debby van Hoorn uit groep vier en vijf heb ik nog steeds contact."

Heb je favoriete plekken?

"Het Gerrit Sterkmanplein blijft mijn favoriete plek. Daar hingen we vroeger veel op de bankjes. Nu zitten daar natuurlijk nieuwe jongens. Toen we er laatst een video gingen schieten kon ik het niet laten om lachend te roepen 'Hee joh, dat is ónze plek!' Toen ik na mijn 30e veel ben gaan reizen, heb ik ervaren dat je je op meer plekken thuis kunt voelen. Zoals in New York. Die stad lijkt echt veel op Rotterdam. Je hebt er hetzelfde multiculturele en ook daar houdt iedereen van aanpakken!"

Hoe ging je carrière?

"Op mijn vijftiende had ik mijn eerste optreden, als danser, in partycentrum Imperium. Ik was superslecht! Pas vijf jaar later durfde ik weer het podium op. Toen als rapper, in een coffeeshop. Er volgden al snel optredens in Waterfront, Rotown en Nighttown en toen ik in 2009 in de Basement mijn eerste releaseparty had, werden fans boos toen het vol was. Nu hoor ik van mensen dat mijn eerdere albums wezenlijk onderdeel van hun leven zijn en nog vaak gedraaid worden. Omdat ik veel bezig ben met talentontwikkeling én nog jong van geest, wil ik bewijzen dat je ook na je 40e nog actief kunt zijn als rapper. Natuurlijk op voorwaarde dat je iets van jezelf laat zien. Alleen dán kun je mensen echt raken en dat is naar mijn overtuiging het belangrijkste in het leven. Daarom breng ik ook op mijn nieuwe album weer eerlijke muziek. Er zit wel meer dance in én ik heb plek ingeruimd voor jong talent zoals Vic9!"

Persoonlijk

Winston is 40, single en woont onder het toeziend oog van hotel New York op de Kop van Zuid. Sinds 2006 heeft hij een contract bij het hiphop label Top Notch, top-notch.nl/artiesten/winne. Het promofilmpje van ODZ - vol fraaie, typisch Rotterdamse beelden - en andere nummers kun je bekijken/luisteren op YouTube.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden