Wie helpt mee een plekje te zoeken voor de katten in de opvang? Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond
Wie helpt mee een plekje te zoeken voor de katten in de opvang? Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Grote drukte bij kattenopvang, heel veel moederpoezen en kittens zoeken een huisje

Algemeen 1.563 keer gelezen

Rotterdam - De opvang van Stichting Zwerfkatten Rijnmond is momenteel drukbezet met moederpoezen en hun kroost. Ook de gastgezinnen hebben de handen vol aan de grote toestroom van zwerfpoezen die ergens buiten een nestje hebben gekregen. Er worden dus erg veel lieve Rotterdamse adoptieouders gezocht, voor moederpoezen én kittens.

Laatst was er nog een melding van een bedrijf in de Botlek: bij het uitladen van een container uit Zeebrugge ontdekten de medewerkers drie kittens. Poes was in paniek gevlucht maar dankzij de inzet van de medewerkers is moeders alsnog gevangen en bij ons in de opvang herenigd met haar kittens.

Lees verder onder de foto >


Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Stichting Zwerfkatten Rijnmond probeert de zwervende kattengezinnetjes een veilig onderkomen te bieden, want het is een hard bestaan voor moederpoezen op straat. Ook voor de kleintjes is het van belang dat ze snel worden opgevangen zodat ze een toekomst als huiskat tegemoet kunnen. Vooral in de eerste acht weken staan kittens open voor menselijk contact. Dat heet de inprentingsperiode. Daarna zijn ze meestal nog wel te socialiseren maar naarmate de katjes ouder zijn, wordt het steeds moeilijker en soms blijven ze ondanks alle inzet schuw. Deze katjes krijgen een veilige buitenplek waar ze zichzelf mogen zijn.

Lees verder onder de foto >


Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Zwerfpoezen met pasgeboren kittens gaan naar een gastgezin. Onder het motto: ‘jong geleerd, oud gedaan’. De oudere kittens blijven bij hun moeder in de opvang tot ze zelfstandig zijn (rond de acht weken). Dan gaan ze naar een gastgezin om te socialiseren. Moederpoezen stoten natuurgetrouw hun kittens op deze leeftijd af: de hormonen roepen immers hard voor het volgende nageslacht. Daarom zorgt Stichting Zwerfkatten Rijnmond ervoor dat er geen nieuwe nestjes meer komen. Voor de poes wordt er, na sterilisatie, een passend thuis gezocht, soms met een van haar kleintjes.

Naast de vele moederpoezen met kittens, heeft Stichting Zwerfkatten Rijnmond nu ook meer dan anders te maken met afstandskatten. Hier zit in de meeste gevallen een zeer verdrietig verhaal achter. Iedereen probeert de touwtjes aan elkaar te knopen maar dat lukt niet altijd. Maar sommigen nemen het helaas wat minder nauw en zien een heel gemakkelijke en goedkope oplossing. Om welke reden dan ook, afstand doen is altijd beter dan je kat op straat zetten. 

Lees verder onder de foto >


Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Komende dagen zijn de meeste moederpoezen klaar met hun schone taak. Hun kroost hebben ze netjes grootgebracht. Dus het is tijd voor een welverdiend thuis voor deze hardwerkende mamma’s! Wilt u een moederpoes en/of kitten adopteren? Bent u op zoek naar een ander leuk huismaatje of heeft u wellicht een plekje voor een buitenkat? Kijk op: zwerfkattenrijnmond.nl.

Uit de krant