De gemeente hoopt ervoor te zorgen dat er komende jaren toch voldoende nieuwe woningen gebouwd worden in Rotterdam. Foto: Pascal Striebel/Rotterdam Make it Happen
De gemeente hoopt ervoor te zorgen dat er komende jaren toch voldoende nieuwe woningen gebouwd worden in Rotterdam. Foto: Pascal Striebel/Rotterdam Make it Happen

Tegenslagen bedreigen bouw van nieuwe woningen, gemeente probeert er iets aan te doen

Algemeen 1.015 keer gelezen

Rotterdam - Door allerlei tegenslagen dreigt de bouw van betaalbare woningen in Rotterdam stil te vallen. Daar probeert de gemeente iets aan te doen. In het zogenoemde Doorbouwakkoord zijn met allerlei partijen dertig maatregelen afgesproken om ervoor te zorgen dat dat de geplande 3.500 nieuwe woningen per jaar er tóch komen.

De gemeente Rotterdam heeft met circa 60 partijen, waaronder woningbouwcorporaties, bouwers en projectontwikkelaars, een Doorbouwakkoord gesloten om de bouw van woningen op gang te houden. Het Doorbouwakkoord omvat onder meer de realisatie van voldoende bouwlocaties, het bouwen van meer betaalbare woningen en het betaalbaar houden van de bouw.

Lees verder onder de foto >


Wethouder Chantal Zeegers (midden) tijdens de presentatie van het Doorbouwakkoord. Foto: Gemeente Rotterdam

Wethouder Chantal Zeegers: “Het gaat mij aan het hart om te zien dat er zoveel vraag is naar betaalbare woningen en dat de bouw ervan door verschillende reden stil dreigt te vallen. Als stadsbestuur willen we niet stilzitten en toekijken. Alle Rotterdammers verdienen een woning dus het is tijd voor actie. Daarom zetten we met al deze geweldige partijen de schouders eronder om door te bouwen.”

Huurwoningen

Met een doorbouwfonds wil de gemeente zorgen dat er tempo blijft in het bouwen van voldoende betaalbare woningen: huurwoningen met een maximale huurprijs van 1075 euro per maand en koopwoningen met een maximale koopsom van 355.000 euro. Er komt onder meer een gemeentelijke bijdrage voor woningen in de middencategorie, waarvan de bouw nu stilvalt door de gestegen kosten.

Bouwkosten

Om de bouwkosten laag te houden wordt de grondwaarde in 2022 en 2023 maximaal met 5 procent geïndexeerd. En bij bouwprojecten waar meer betaalbare woningen komen dan afgesproken, wordt, voor het extra aantal betaalbare woningen, de grondprijs verlaagd. Er moeten ook versneld nieuwe bouwlocaties voor sociale woningbouw en nieuwe locaties voor 1.200 extra flexwoningen worden aangewezen.

Je kunt het complete Doorbouwakkoord hier lezen.

Uit de krant