Buurtbewoners kijken toe hoe hun achtertuinen worden opgehoogd. Binnenkort is de tuin van buurman John aan de beurt.
Buurtbewoners kijken toe hoe hun achtertuinen worden opgehoogd. Binnenkort is de tuin van buurman John aan de beurt.

De wijk moet omhoog, ook de tuin van John

Algemeen 1.264 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers kijken naar hun wijk Overschie. Matthijs maakt een verhaal en Jeroen een gedicht. Deze keer: de wijkophoging in Overschie Oost.

Buurman John heeft een vijver in zijn tuin. Hij heeft wel meer in zijn tuin, maar ook een vijver.

Het is niet zo’n grote, echt een typische achtertuinvijver. Maar het is wel een bijzondere. De afgelopen jaren, zo’n vijf schat hij in, heeft hij er alle moeite, liefde, kennis én water natuurlijk in gestopt om hier in zijn achtertuin het optimale ecosysteem te creëren. En dit voorjaar is het gelukt; de natuur is in perfecte balans. Er zwemmen vissen, de onderwaterplanten groeien richting oppervlak, er zijn kikkers en geregeld komen grote eenden op bezoek in zijn tuin.

Buiten de tuin van John is het een drukte van belang in de wijk, met grijpers en gravers en vrachtauto’s vol zand. Want Overschie Oost moet omhoog. Het gebied is in de loop van de jaren namelijk flink gaan verzakken. Niet de huizen, maar wel alles eromheen: de stoepen en de straten en de buizen onder de grond.

Straat voor straat wordt daarom de wijk opnieuw berioleerd (is dat een woord?) en verhoogd, soms tot wel vijftig centimeter. Dat zorgt voor een opmerkelijk hoogteverschil tussen de tuinen van de mensen, waaronder die van buurman John, en de openbare stoep.

De woningstichting en de gemeente vonden dat na een aantal opbouwende tips van buurtbewoners ook. Ze bedachten een plan: we hogen ook de tuinen op, gelijk met de stoep, op uniforme wijze. Ze huurden drie kanjers van werkmannen in die tuin voor tuin compleet leeghalen en voorzien van extra grond, tegels en een schutting eromheen. Ze hebben een grote gele graafmachine die alle beplanting en de rest eruit kan trekken.

Buurman John ziet ze naderen, de werkmannen. Nog een tuin of tien en dan is de zijne aan de beurt. Dan is het gedaan met zijn uitgebalanceerde vijver in de tuin. Omdat anders zijn tuin een vijver wordt.

Lees verder onder de foto >

Bypass onder de bodem

Wanneer we allemaal even gelijk
krijgen dan stijgt er niemand boven
het maaiveld & fladderen vlinders
in een kleine bocht buiten bereik

Onder de bodem een bypass
langs het hart van onze buurt
klopt een nieuwe ader van waarde
waar eerst nog begroeiing was

Wanneer we allemaal even vlak
afvoeren wat toekomt na een bui
van vrolijk wegspoelen en drijven
strekken nu de tegels van gemak

Jeroen Naaktgeboren, juni 2023

Uit de krant