Moments Contained werd vrijdag 2 juni onthuld met een prachtige choreografie onder leiding van Sheree Lenting. De jongste artiest was 9, de oudste 38. Foto Parisa Akbarzadehpoladi
Moments Contained werd vrijdag 2 juni onthuld met een prachtige choreografie onder leiding van Sheree Lenting. De jongste artiest was 9, de oudste 38. Foto Parisa Akbarzadehpoladi

Rotterdam maakt kennis met een nieuwe vrouw. Én heeft een mening

Algemeen 3.785 keer gelezen

Rotterdam - Een week na de drukbezochte onthulling van het nieuwe beeld bij Rotterdam Centraal lijkt burgemeester Aboutaleb gelijk te krijgen met zijn opmerking dat dit de meest gefotografeerde plek van de stad wordt. Elke dag staan er mensen om het beeld. Om kennis te maken met de jonge vrouw op Nikes, met haar op de foto te gaan en met elkaar over haar te praten. Want iedereen heeft een mening. Zoals vaker bij nieuwe beelden in de stad.

Door Emile van de Velde

Reus van Rotterdam

‘Sportverdwazing’, ‘verafgoding’. Ook in 1956 was er nogal wat discussie over een beeld van een vrouw met sportschoenen. Fanny Blankers-Koen kreeg een standbeeld bij Diergaarde Blijdorp. Ze is er nu niet meer weg te denken. En Monsieur Jacques, op de Coolsingel, was bij de onthulling in 1959 ook niet meteen zo populair als hij nu is. Met zijn arrogante kop, en zijn neus in de wind. Om over Kabouter Buttplug maar te zwijgen. Massa’s Rotterdammers walgden van zijn komst, nu wordt de kabouter zelfs gebruikt als kerstversiering op de Nieuwe Binnenweg. Over het beeld van de Reus van Rotterdam in Wijkpark Oude Westen bij de West-Kruiskade was minder discussie, maar die was bij leven ook al meer dan genoeg gepest.

Droom en Daad

Nu hebben we dus ook een reuzin, Moments Contained van de Britse kunstenaar Thomas J Price. Geschonken en betaald door Droom en Daad. ‘De strijd die ik bij haar zie, is wat ik zelf óók voel’, zei student Shanygne Wiebers tijdens de onthulling. ‘Ze is ruw, rauw maar ook gentle, precies zoals Rotterdammers zijn’, aldus Aboutaleb. ‘Maak je geen zorgen hoor, we zullen goed voor haar zorgen in Rotterdam’, zei presentator Jet Sol tijdens de onthulling tegen de kunstenaar.

Regenstanders

Ondertussen gaat de discussie in alle hevigheid verder. Op het Stationsplein juichten honderden Rotterdammers de komst van Moments Contained toe, vaak met tranen van ontroering. Op social media ook. Al hoor je daar ook tegenstanders al weken. Een vrouw met de handen in de zakken? Een buitenlandse kunstenaar? Een zwárte vrouw? Soms zijn de meningen lelijk, of zelfs racistisch (wat we bij De Havenloods op Facebook of Twitter niet meer willen zien). Maar we hebben nog niemand gezien die géén mening heeft. En zo hoort het.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant