Wenda Zuiddam rijdt met de step liefst op een heuvelachtig parcours, waar het makkelijker is om uit het peloton te ontsnappen. Het WK was rondjes rijden rond de kerk, daar zat iedereen in m'n wiel". (Foto: Emile Hilgers)
Wenda Zuiddam rijdt met de step liefst op een heuvelachtig parcours, waar het makkelijker is om uit het peloton te ontsnappen. Het WK was rondjes rijden rond de kerk, daar zat iedereen in m'n wiel". (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Wenda Zuiddam: onze wereldkampioen steppen!

Rotterdam - Stepteam Rotterdam ging onlangs na het WK in Losser met negen medailles naar huis: zes gouden, twee zilveren en één bronzen. Oprichtster Wenda Zuiddam (32) behaalde in het criterium haar tiende mondiale titel en won met het Nederlands vrouwendrietal ook de estafette. "Anders dan twee jaar geleden in Australië reden we rondjes in het dorp. In zo'n vlak parcours zit iedereen in je wiel."

Door Emile Hilgers

Wenda begon met turnen en rijdt sinds 2006 stepwedstrijden. Voor meer variatie in de trainingen ging ze ook wielrennen en hardlopen. "Ik vind alle sporten leuk", verklaart ze. "Ook de triathlon, bijvoorbeeld. Steppen is relatief onbekend, maar het is echt wel een serieuze sport. Je rijdt op een racefiets zonder trappers en zadel. Ook geen versnellingen, tóch gaat het hard."

De wedstrijdstep van carbon is super licht maar kan tegen een stootje. Wenda: "Mijn step is speciaal voor mij gemaakt. Anders dan de zwaardere steps die je vaak bij excursies in de stad ziet, zijn beide wielen zo groot als die van een racefiets. Je hebt verschillende wedstrijdonderdelen, bijvoorbeeld criterium en sprints. Ik ben goed op middellange en lange afstanden en vind vooral klimmen leuk. We hebben hier weinig bergen, dus ik train vaak op de Van Brienenoordbrug. Je kunt er zo vaak op en af rijden als je wilt."

Volgende maand – zaterdag 22 september – kan Wenda nogmaals aan de bak, als ze tussen wielrenners en hardlopers op de step de Mont Ventoux beklimt. De grote drijfveer is ditmaal: geld inzamelen voor de strijd tegen kindslavernij in Haïti. "Ik hoef daar geen toptijd neer te zetten. Hoe lang ik er over doe? Dat is moeilijk te zeggen, hangt van de omstandigheden af. Rond tweeënhalf uur denk ik. Met Sport For Others heb ik al meermalen de Col du Galibier beklommen, één keer was er geen afdeling vanwege het slechte weer."

Wenda sponsoren kan via sport forothers.nl/wendazuiddam

Meer berichten