Ook als havenmeester van de Veerhaven is Bas weer hét aanspreekpunt.
Ook als havenmeester van de Veerhaven is Bas weer hét aanspreekpunt.
Rotterdammer van de Week

Ex-wijkagent Bas Munne is nu havenmeester in de Veerhaven

Rotterdam - Rotterdammer van de Week Bas(tiaan) Munne was als wijkagent van het Oude Westen achttien jaar hét aanspreekpunt. "Prenten uitschrijven was niet zo mijn ding. Je moet heel empathisch zijn, anders kotst de wijk je uit." Toen het korps bedacht dat hij misschien vast zou roesten werd hij vier jaar geleden nog overgeplaatst naar het Scheepvaartkwartier. "Die wijk bleek net zo divers, alleen anders", lacht hij. "Er ligt wel niet zo veel zichtbaar op straat, maar je hebt er wel spookbewoning door grote boeven. En behalve veel leuke horeca ook de nog enige seksdriehoek." Bas is sinds kort met pensioen, maar al voor zijn afscheid solliciteerde hij naar de baan van havenmeester van de Veerhaven en kreeg hem.

Door Els Neijts

Hoe Rotterdams ben je?

"Geboren in de Pootstraat en ook opgegroeid in Crooswijk. Drie hoog achter of was het twee hoog voor...? We speelden veel op de Veemarkt waar nog wel eens een kudde koeien losbrak. Ik ben geen koeienpsycholoog maar als je voelt dat je onderweg bent naar het abattoir... Menig boer heeft er zijn leven bij gelaten. We gingen één keer per week naar het badhuis, kregen één keer per week vlees en hadden geen tv maar hoorspelen op de radio. Kortom, we hadden niks maar ik heb een gelukkige, echt Rotterdamse jeugd gehad."

Waarom ging je varen?

"Eigenlijk wilde ik boswachter worden in Zweden, maar eenmaal op de land- en tuinbouwschool bleek dat een slechte keus, voor beide partijen. Toen ik veertien was werd ik er afgeschopt en kon ik gaan werken bij kolenhandel De Boulevard. Echt niet chique maar ik verdiende wel centjes. Omdat iedere Rotterdamse jongen toen 'moest' gaan varen wilde ik ook. Mijn eerste reis ging naar Zuid-Amerika, als messboy, nesten opmaken. Ik was bleu en blond maar voor niemand bang dus ik vond die wereld wel leuk. Oók het aan wal liggen! Als ik thuiskwam had ik meestal niet veel guldens meer over."

En toch twaalf ambachten...?

"Toen ik verkering kreeg wilde ik een baan aan de wal. Omdat ik dienstplicht had heb ik maar meteen getekend als Kort Verband Vrijwilliger, maar als ik commando's moest opvolgen dacht ik wel héél vaak Val dood. Dus ik heb alleen mijn diensttijd volgemaakt. Daarna had ik baantjes als vorkheftruck-chauffeur, dakdekker, routevertegenwoordiger bij Coca Cola en bij andere vervoerdiensten. Toen ik meer vastigheid wilde heb ik eerst bij de PTT als chauffeur gewerkt en daarna lang bij de RET op de bus gereden. Maar toen ook de RET weer ging veranderen dacht ik: Tot mijn pensioen op bus 48? Ik solliciteerde voor politiesurveillant en binnen een paar jaar werd ik agent, brigadier én wijkagent!"

In ons aller Oude Westen...

"Daar paste ik met mijn Crooswijk-achtergrond naadloos tussen. Ik heb er geweldige mensen meegemaakt. Zoals Nora Storm van het Soephuis en de Junkiebond, Dominee Visser van de Pauluskerk, Aktiegroep Het Oude Westen en - recenter - de mensen van Alliantie West-Kruiskade. We hebben met 170 nationaliteiten keihard gewerkt voor een nu sterk verbeterde wijk. Hoewel het soms een waar Sodom en Gomorra was, hadden we onder elkaar nauwelijks problemen. Toen ik werd overgeplaatst naar het Scheepvaartkwartier bleek het daar anders, maar net zo divers. Je hebt er leuke horeca maar ook spook-bewoning door grote boeven én de seksdriehoek. Ik had tot mij 68e door gemoeten maar ik heb geen stalen zenuwen meer. Je kunt je wel dood maar niet rijk werken."

Tweeling

Bas wordt deze maand 65, is getrouwd en heeft tweelingkids van 22, een jongen en een meisje. "Een koningskoppel" grijnst hij trots. Hoewel zijn nieuwe baan als havenmeester een stuk rustiger is dan die van politieman twittert hij nog volop over allerhande zaken die zich in de stad afspelen. @BasMunne

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden