Lo Poloko treedt op tijdens Werelds Delfshaven. Foto pr
Lo Poloko treedt op tijdens Werelds Delfshaven. Foto pr

Festival Werelds Delfshaven keert na tien jaar terug op het Heemraadsplein

Algemeen 1.815 keer gelezen

Rotterdam - Op zaterdag 10 en zondag 11 juni keert festival Werelds Delfshaven na tien jaar weer terug op het Heemraadsplein, het plein waar het festival ooit is ontstaan. De dertiende editie van Werelds Delfshaven is een duizelingwekkende culturele carrousel, gebaseerd op de culturele rijkdom van Rotterdam-West. 

Er is veel ruimte voor de nieuwe garde wereldmuzikanten. Zo is er onder meer een (eenmalige Nederlandse) optreden van het Griekse Circle Orchestra met zangeres Vanessa Kourtesi, eigentijdse cumbia van Lo Poloko, gospelzangeres Cici Isenia, Iraans Turkse muziek van het Hamraaz duo en de soul funk van D’Ancona. 

Lees verder onder de foto >


Ronald Snijders. Foto: Cor Brakel

Op zondag speelt onder meer fluitist Ronald Snijders. Deze muzikale wereldburger weet als geen ander de grenzen van de jazzmuziek te verleggen met Surinaamse en andere wereldse invloeden. Er is West-Afrikaanse balafoon-muziek van de giganten Youssouf Keita & Emilio Saura Jiménez, circustheater van Tall Tales Company, Anansi verhalen van meesterverteller Winston Scholsberg en onvervalst straattheater is van Olim Nicolaï met zijn dansende chimpansees. 

Werelds Delfshaven heeft naast de bovengenoemde programmering altijd een breed scala aan lokale talenten en verenigingen die de basis vormen van het festival. Zo is daar stichting BARR met Javaanse gamelanmuziek en dans, Kaapverdiaanse dans van Flores Das Ilhas, het schoolkoor van basisschool de Mozaïek, Showband Oud-Mathenesse, stichting Jawa Mix met Javaanse dans, Got2Groove met urban dans (Spangen), jonge wijktalenten en ga zo maar door. Partijen die staan voor de rijke geschiedenis én toekomst van deze stad. 

Lees verder onder de foto >


Het Griekse Circle Orchestra met zangeres Vanessa Kourtesi. Foto pr

Werelds Delfshaven gaat vanuit de verscheidenheid op zoek naar de ‘common grounds’ die ons Rotterdammers en wereldburgers maken. Dat is al twaalf jaar lang het uitgangspunt van dit festival maar is in het jaar waarin het 150 jaar geleden is dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft actueler dan ooit. De erfenis hiervan is een wezenlijk onderdeel van onze samenleving en heeft grote invloed op onze muziek en cultuur. Werelds Delfshaven toont de kracht van deze diversiteit die onze samenleving zo kenmerkt.

De speelplekken worden met elkaar verbonden door tenten, marktkramen en kleine paviljoens voor workshops en horeca. Verspreid op het terrein kunnen onze jonge bezoekers mee doen aan circusspelletjes of bijvoorbeeld beeldende kunstworkshops bij de Kleurbende en de Kleine Vis. De markt en de horeca wordt verzorgd door verschillende aanbieders van diverse culturen, afkomstig uit Delfshaven en omstreken. Het aanbod is hoogwaardig: verrassende hapjes uit diverse keukens, zelfgemaakte sapjes in alle kleuren en geuren: verse en gezonde producten die er mooi uit zien en lekker smaken. 

Werelds Delfshaven is gratis te bezoeken op het Heemraadsplein op zaterdag 10 juni van 13.00 tot 23.00 uur en op zondag 11 juni van 13.00 tot 21.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant