Steen zover het oog reikt. Al moet het groen natuurlijk nog gaan groeien.
Steen zover het oog reikt. Al moet het groen natuurlijk nog gaan groeien.

Nieuwe wandelpromenade bij Zuidplein zo goed als klaar, en er is bepaald niet bezuinigd op steen...

Algemeen 4.615 keer gelezen

Rotterdam - De nieuwe wandelpromenade op de Gooilandsingel naast Zuidplein is bijna klaar. Keurig op tijd voor de Zomer op Zuid die binnenkort losbarst. Het eerste wat opvalt, is dat er op steen bepaald niet is bezuinigd. Het is één grote betonnen vlakte geworden. Al moeten de sprietjes groen natuurlijk nog gaan groeien.

Door Emile van de Velde

Daar waar nog maar enkele jaren geleden auto’s en bussen reden, is er nu alle ruimte om te lopen. Te flaneren zelfs, langs de terrassen van onder meer Lisa en Theater Zuidplein. Een hele verbetering. Jarenlang was je er amper veilig als voetganger. En stond je kuchend van alle uitlaatgassen onder het metroviaduct op de bus te wachten. De wandelpromenade is het paradepaardje van het nieuwe Hart van Zuid. Dit stukje Zuid moet gaan bruisen.

Lees verder onder de foto >


Wat een stenen vlakte hè.

De bussen zijn vorig jaar al verhuisd naar een nieuw, ruim en overzichtelijk, busstation. Waar bussen moeten rijden is asfalt nodig, dat is logisch. Maar het helpt niet wat uitzicht betreft dat er naast het busstation, en het vele steen op weg naar de roltrappen richting metro en winkelcentrum, nu ook nog overenthousiast met klinkers aan de gang is gegaan op de Gooilandsingel. Zo ver als het oog reikt, zie je steen. Inclusief natuurlijk de massief stenen muur van het, overigens prachtige, nieuwe Theater Zuidplein.

Lees verder onder de foto >

Natuurlijk weten wij ook wel dat de boompjes die her en der staan nog zullen groeien. En dat de horecaondernemers nu al hun best doen met frisse plantenbakken. Ook zijn er aan beide uiteinden van de Gooilandsingel stenen bakken met ronde vormen geplaatst waar in de toekomst groen zal bloeien, inclusief het gedeelte om de hoek bij de parkeerplaats. Een parkeerplaats waar logischerwijs óók alleen maar steen te zien is. Net als op het plein voor Ahoy waar de Gooilandsingel naartoe loopt. 

Het goede nieuws? De fonteintjes op het nieuwe Annie M.G. Schmidtplein tussen theater en zwembad doen het, die zijn deze week getest.

Uit de krant