Beau Buijs, zijn moeder en zijn tante verstrooiden de as van opa Evertse tussen de feestende Feyenoordfans. Foto: Beau Buijs
Beau Buijs, zijn moeder en zijn tante verstrooiden de as van opa Evertse tussen de feestende Feyenoordfans. Foto: Beau Buijs
Filmpje

Familie verstrooit as van opa in fontein Hofplein tussen feestende Feyenoordfans

Algemeen 30.238 keer gelezen

Rotterdam - Na de zege van Feyenoord zondag, dook half Rotterdam in de Hofpleinfontein. Een bijzonder moment, maar voor Beau Buijs (24) en zijn familie nog nét een tikkie specialer. Zij strooiden namelijk de as van opa uit. Midden in de fontein, tussen alle feestende mensen.

Door: Britte Kramer

Als we hem dinsdagavond bellen, verontschuldigt Beau zich voor zijn stem. Nog schor van al het joelen, vertelt hij over zijn ‘opi’. Jan Evertse overleed op oudjaarsdag 2019 aan uitgezaaide slokdarmkanker; twee jaar nadat hij zijn cluppie in de Kuip landskampioen had zien worden. Toen de winst dit jaar weer dichtbij kwam, bedacht de Feyenoordfamilie dat het wel heel mooi zou zijn om een beetje van opa in de fontein uit te strooien, mocht het zover komen. “Hij kwam uit Crooswijk, dus lekker dicht bij huis.”

As vergeten

In alle commotie vergat Beau’s moeder zondag het zakje as van huis mee te nemen, toen ze bij oma de wedstrijd gingen kijken. Vlak voor ze richting fontein reden, rende ze terug naar binnen: “Ma, heb jij misschien nog een klein zakje over?” Beau: “Daar overviel ze oma een beetje mee - daar gaat m’n as! - maar inmiddels heeft ze de video’s gezien en de reacties gehoord en vindt ze het heel erg mooi.”

Klappen en filmen

“Toen ik met mijn moeder en tante bij de fontein kwam, was het daar zó druk dat we haast de fontein niet inkwamen. Maar toen we mensen lieten weten wat onze bedoeling was, vormden ze een hele lijn voor ons. Iedereen ging aan de kant, mensen kwamen kijken, klappen en filmen. Daar zijn we ze heel dankbaar voor.”

Lees verder onder de video >

Opi, je was erbij

Hebben ze ook stilgestaan bij de fans die koppie onder doken, in de fontein? Niet echt, geeft Beau lachend toe: “Iedereen liep er doorheen. Wij zelf ook, met onze kleding. Maar het ging puur om het idee: opi, je was erbij. We hebben je vrijgelaten. Geniet maar mee en ga lekker met iedereen mee naar huis. Daar kunnen we best een grapje over maken.”

Lees verder onder de foto >


Opa Jan Evertse

Diehard Feyenoordsupporter

“Als opa het zou weten, zou hij het fantastisch hebben gevonden. Hij was van kleins af aan een diehard Feyenoordsupporter en is bij alle kampioenschappen geweest. Zelf beseften we achteraf pas hoe bijzonder het eigenlijk was. We waren net kampioen geworden, dus superblij. Iedereen om je heen gilt, overal zie je vuurwerk. Na het uitstrooien gingen we meteen terug in die feestmodus. Maar toen we de volgende de dag de filmpjes terugkeken… dan gaan de tranen toch wel even je ogen in. Het was prachtig dat we dit met z’n drietjes konden doen.”

Uit de krant