Foto:
Rotterdammer van de Week

Rotterdammer van de Week Fense Berkhof: 'Je wordt familie op dat dak'

Rotterdam - Fense Berkhof (34) is, naast Rotterdammer van de Week, één van de vijf organisatoren van DÂK - hét Rotterdamse zomerfestijn op het dak van de parkeergarage op de Westblaak. Deze zomer zou DÂK haar vijfde verjaardag vieren, maar door gedoe rondom de vergunning vinden de feestjes nu op andere plekken onderdâk.

DÂK is een plek waar mensen zelf spullen voor de barbecue meenemen en elkaar ontmoeten terwijl hun vlees gaargrilt: van hipsters tot families met tupperwarebakjes vol gemarineerd vlees. Een pop-up stadspark met het comfort van een horecazaak en een wereldse muziekprogrammering, om zoveel mogelijk soorten mensen te trekken. DÂK werkt met lokale producten én partners.

Door Britte Kramer (indebuurt.nl/rotterdam)

Hoe Rotterdams ben je?
"Ik ben geboren in het Ikazia Ziekenhuis. Daarna heb ik een klein uitstapje gemaakt naar Brielle; ik vond het Ikazia niet echt een plek om te blijven. Toen ik ging studeren kwam ik terug en inmiddels woon ik al zestien jaar op de Lombardkade. In die tijd ben ik één keer verhuisd, maar wel binnen deze straat. Het is een fijn buurtje: lekker rustig aan het water, maar zodra je de straat uitgaat sta je midden in de stad."


Waarom kwam je terug?
"Rotterdammers zijn heel echt en gunnen elkaar veel. Plus, in Brielle heb je drie keuzes als je ergens wat wilt eten: een Italiaan die niet te hakken is, een Chinees en wat snackbars. Hier heb je in een straal van driehonderd meter achttien nationaliteiten eten."


Waar ben je vaak te vinden?
"Het Euromastpark, het Vroesenpark, de Witte de With, Schiedamse Vest, Aloha, Alfredo's Taqueria, By Jarmusch... Die laatste twee delen een binnentuin; ook weer zo'n voorbeeld. We zien elkaar niet als concurrenten. Ook nu met DÂKLOOS; als je ziet hoe liefdevol we opgevangen zijn door andere ondernemers… Mensen vragen wel eens: 'Waar ga je uit?' Dat heb ik niet zo. Het leuke aan Rotterdam is dat er zoveel georganiseerd wordt dat je van mei tot september altijd wel ergens heen kunt."


Hoe heb je de klap geïncasseerd?
"Dit moet vooral geen zuur verhaal worden, maar iedereen is er kapot van. Ik heb wallen van hier tot Tokyo. En dan al die vrijwilligers die heel verdrietig zijn. Je wordt echt een soort familie op dat dak. Iedereen staat met zó'n grijns achter de tap, want ze staan daar omdat ze het willen. Mensen hebben nu voor niks vrij genomen van hun werk. We hopen nu vooral een lans te breken voor andere organisatoren. Er is een club kleinere, hele enthousiaste organisatoren die toffe dingen doen en niet om het geld. Voor die groep is het heel moeilijk om aan tafel te komen. We hopen dat we iets in beweging hebben gezet, dat er wat meer meegedacht wordt. Bij de gemeenteraad proefden we ook dat iedereen het zuur en jammer vindt."


Hoe dat zo?
"We zaten op de publieke tribune. Het ging over achterblijvende schoolprestaties en energiedrank onder jongeren en iedereen zat daar heel gezapig, tot ze over DÂK begonnen. De locoburgemeester zei zelfs: 'Ik kan waarderen hoeveel bevlogenheid en passie er in deze raad zit.' Dan zit je op de publieke tribune wel van 'ahhh…' Je gaat namelijk bijna aan jezelf twijfelen: doen wij nou iets niet goed? In die vier jaar hebben we nooit ongeregeldheden gehad. Er hangt gewoon een schattige, blije sfeer. Het is een hele relaxte campingvibe. We willen alleen maar iets doen voor de stad."

Persoonlijk

Fense Berkhof
Geboren: 15 februari 1984
Opleiding: Sociologie
Woont al zestien jaar op de Lombardkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden