Het festivalhart van het Circusstad Festival op het Schouwburgplein. Foto: Jona Harnischmacher
Het festivalhart van het Circusstad Festival op het Schouwburgplein. Foto: Jona Harnischmacher

Bezoekersrecord voor tiende editie Circusstad Festival

Algemeen 1.141 keer gelezen

Rotterdam - De tiende editie van Circusstad Festival van 3 tot en met 7 mei heeft een bezoekersrecord gebroken: 35.000 mensen (vorig jaar 32.450). Maar liefst 9000 mensen kochten een kaartje voor een betaalde voorstelling, een stijging van 20% ten opzichte van 2022. 

De zinderende aanloop naar de jubileumeditie kwam door een bijzondere samenkomst van Koningsdag in Rotterdam en het cadeau van het 10e Circusstad Festival aan de stad. Uitgerekend tijdens deze editie zag het over de hele wereld vermaarde en veelgevraagde Compagnie XY kans om in Rotterdam op te treden met de participatieve circusbeleving ‘Les Voyages’. Een week voordat het festival van start ging, verwonderden 19 in zwart gehulde, immer zwijgende, maar sympathieke acrobaten inwoners van de wijk IJsselmonde met zeer persoonlijke acrobatie, waarbij niet zelden de bewoners meededen in de menselijke torens. Maar eerst liep op Koningsdag 27 april in Rotterdam het koninklijk gezelschap voor het oog van de NOS-camera onder de menselijke triomfbogen van Compagnie XY door. 

Aan de vooravond van het festival, op 2 mei, had Compagnie XY een schitterende en drukbezochte gratis uitvoering van hun ‘Grand Rendez Vous’ met IJsselmonders die zij in de week daarvoor hadden ontmoet. Dit optreden op het plein voor Podium Islemunda was tevens de indrukwekkende en ontroerende festivalopening. 

Stadsparade 

Net als elk jaar was er de Stadsparade: in de 6 weken voor het festival zijn al scholen en koningsmarkten bezocht en opgeluisterd door ruim 50 optredens van kleine circusgezelschappen. Dit jaar werden voor het eerst ook 12 verpleeghuizen voor ouderen aangedaan. De speciaal voor dit publiek gemaakte voorstelling van de prachtige witte clown Pierre Roman (Ralph öllinger) maakte daar veel indruk. 

Katendrecht 

Nieuw tijdens de jubileumeditie was de volwaardige tweede festivallocatie op Katendrecht. Op het Deliplein speelde de goed bezochte, kolderieke en spectaculaire familievoorstelling ‘Bruits de Coulisses’ en op het Dolf Henkesplein konden bezoekers zelf de vliegende trapeze van de Fantastic Flying Fuego’s uitproberen Bovendien waren er in Theater Walhalla en Fenix 1 (bij Circus Rotjeknor en Codarts Circus Arts) tal van optredens door de nieuwe generatie circusmakers. 

Schouwburgplein 

Hart van het festival was als vanouds het vrij toegankelijke Schouwburgplein met optredens ter plekke en er omheen in het oude Luxor Theater, Theater Rotterdam en de Doelen. In het prettig gemêleerde publiek van alle leeftijden en achtergronden waren het vooral kinderen die onder begeleiding zelf circustrucs oefenden, tussen de optredens door. Grote trekkers op het plein waren de constant uitverkochte Siegfried & Joy die voor het eerst in Nederland optraden met ‘Las Vegas in Rotterdam’. Meestal staan ze in zalen van 5000 man, maar voor hun eerste optreden in Nederland kozen zij met opzet voor een kleine, intieme circustent. Ook de Gentse freerunners van Be Flat trokken met het explosieve ‘Double You’ hun tent op het Schouwburgplein bomvol. 

Queer-avond 

Hoogtepunten waren er nog vele, zoals de jongleertour ‘Square 10’ in Theater Rotterdam door het 10-jarige Rotterdamse Tall Tales Company, acrobaten op een draaiend huis in ‘EXIT’ en het verbluffende ‘Materia’ van de Italiaanse objectmanipulator Andrea Salustri met piepschuim. Het indrukwekkendste voor veel bezoekers was het adembenemend mooie ‘Möbius’ door de eerder genoemde Compagnie XY in de grote zaal van Theater Rotterdam (beide voorstellingen stijf uitverkocht) Op de voet gevolgd door de indringende 18+-voorstelling ‘The Chosen Haram’ over een homoseksuele moslimliefde aan de Chinese paal. Deze laatste voorstelling was onderdeel van de ‘queer-night’ op vrijdagavond, samen met dragcircus van House of Circus in het oude Luxor Theater en een gedenkwaardige afterparty in Theater Rotterdam met onder meer de sexy hoelahoepkoningin Alexandra Malter. 

Baby’s

Twee voorstellingen (‘Double You’ van Be Flat en ‘Exit’ van Circumstances) konden ook worden bezocht door slechtzienden. Het publiek werd voor het eerst ook uitgebreid met baby’s, in de voorstelling ‘Be Kind’ van Emilie Weisse Circustheater. Naast de ouderen, wijkbewoners van IJsselmonde en slechtzienden, waren nu dus ook kleine mensen van 6 tot 18 maanden en hun ouders te gast. Iedereen moet immers welkom zijn bij Circusstad Rotterdam. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant