Foto: Ary Groeneveld/Stadsarchief Rotterdam
Foto: Ary Groeneveld/Stadsarchief Rotterdam

Koninklijke expositie langs de roltrappen van de Maastunnel

Algemeen 420 keer gelezen

Rotterdam - Langs de roltrappen in de Maastunnel wordt vandaag een expositie opgehangen met 36 foto’s die de rijke koninklijke historie in Rotterdam laten zien. 

Aan de noordoeverkant is te zien op welke feestelijke manieren Koningsdag, toen Koninginnedag, in Rotterdam door de jaren heen werd gevierd. Van vrolijke inwoners uit 1910, kermis op het Heliportterrein in 1972, tot de koninklijke familie op het balkon van het stadhuis in 1992. 

Aan de zuidoeverkant zijn koninklijke bezoeken aan Rotterdam te zien, zoals bij de opening van de Willemsbrug of bij de opening van de eerste metrolijn (Zuidplein-Centrum). Maar ook de aandacht van Rotterdam voor regeringsjubilea en koninklijke geboortes, zoals versiering in de Lange Torenstraat bij de geboorte van Juliana 30 april 1909.

Lees verder onder de foto.


Foto: Bernard Berssenbrugge/Stadsarchief Rotterdam

Voor deze expo is voornamelijk geput uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum, maar bijvoorbeeld ook uit het privéarchief van de Rotterdamse fotograaf Vincent Mentzel. Er zitten foto’s bij van Ary Groeneveld, een van de belangrijkste persfotografen van Rotterdam in de jaren zestig, Helmuth Tjemmes, een echte Rotterdamse volksfotograaf en Bernard Berssenbrugge, ooit internationaal gezien de bekendste Nederlandse picturalist in zijn tijd.

De expositie wordt georganiseerd door ‘Ook van jou! Het verhaal van Rotterdam’. In de aanloop naar een nieuw Stadsmuseum worden onder de titel Ook van jou! - Het verhaal van Rotterdam’ op tal van plekken pop-up exposities en evenementen gerealiseerd. Om Rotterdammers de rijkdom van hun geschiedenis en stadscollectie te laten zien,

Zie ook www.ookvanjou.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant