Het afzwaaiende Boijmans Kinderbestuur nam afscheid met zeven 'waarden' van het museum.
Het afzwaaiende Boijmans Kinderbestuur nam afscheid met zeven 'waarden' van het museum. (Foto: )

'Kinderbestuur is een verademing'

Rotterdam - Museum Boijmans Van Beuningen heeft sinds 2017 een kinderbestuur voor minimaal vier jaar. Zij denken mee over 'het beleid, de programmering en de identiteit van het museum'. Elk jaar wisselt de samenstelling van het bestuur dat door negen kinderen tussen de 8 en 12 jaar wordt gevormd. Vorige week was de slotvergadering van het kinderbestuur van 2018.


(Door Nanda van Heteren)

Zo'n tachtig man familie, kinderen en andere geïnteresseerden waren aanwezig in het museum tijdens de presentatiemiddag die geleid werd door voorzitster Rosalie. Collega's Mette, Fabian, Mirthe, Wessel, Louk, Helena, Hannah en Issa namen ook programmaonderdelen voor hun rekening.
Zo liet Mette het 'gaafste puntje in het museum zien' in een vlog. "Omdat bijna niemand zo hoog in het torentje komt en je kan veel van de stad zien." Hannah ging op zoek naar 'De Boijmens' door het publiek dilemma's voor te leggen over hoe deze museumbezoeker eruit ziet. Met een blauw of geel briefje in de lucht kon gekozen worden tussen bruine/blauwe ogen, broek/jurk en oorbellen/neuspiercing. Uit het publiek kwam de vraag of deze museumbezoeker op de hoogte is van de laatste trends. Na de stemming concludeerde Hannah dat men de Boijmens 'niet heel hip, maar ook niet saai' vindt. Tekenaar Johan Kleinjan tekende live het portret dat 'geschetst' werd over de Boijmens.

Directeur Sjarel Ex werd tijdens de Meet & Greet door het kinderbestuur aan de tand gevoeld over zijn veertien jaar ervaring in deze functie. Zo zei hij dat het museum bij de stad hoort, van Rotterdam is en dat Boijmans Van Beuningen in 2019 170 jaar bestaat. "Mensen vinden het leuk om hier te komen, om het aan elkaar te laten zien en allemaal een beetje eigenaar te zijn." Ex noemde het kinderbestuur een verademing, omdat kinderen een open vizier hebben, andere gedachtes over zaken en met hen werken altijd een plezier is. Ook noemde hij het volwassen bestuur per ongeluk 'het echte bestuur'. Hierop reageerde Mirthe: "Wij zijn ook een echt bestuur." Gevolgd door gelach en applaus van de zaal en de directeur.
De negen kinderen hebben onderzocht wat de betekenis van het museum in de stad is, daar kwamen zeven waarden uit: 'In het Boijmans is iedereen welkom, is alles kunst, is geschiedenis, word je verrast, word je verleid, maak je zelf verhalen en ben je samen actief'.

In oktober wordt een nieuw kinderbestuur aangesteld. Volgens Wessel en Issa (beide 11 jaar) hebben hun opvolgers positiviteit nodig, moeten ze van het museum houden en goed kunnen samenwerken met andere kinderen. Het project wordt betaald door Price Waterhouse Coopers (PWC). Het initiatief wordt geleid door Martine Blijdorp. Meer informatie is te vinden op boijmans.nl/boijmans-kinderbestuur.

Meer berichten