Roos Derks-Bazuijnen. Foto: Reyer Boxem
Roos Derks-Bazuijnen. Foto: Reyer Boxem

Roos (90) legt een struikelsteen bij ouderlijk huis, waar haar vader en moeder afgevoerd werden

Algemeen 1.616 keer gelezen

Rotterdam - Vrijdag 31 maart wordt in de Bothastraat 34 in de Afrikaanderwijk een struikelsteen gelegd door de nu 90-jarige Roos (Derks) Bazuijnen. Voor de plek waar haar ouderlijk huis stond en van waaruit eerst haar vader in 1941 en later haar moeder in 1942 werden afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland. 

Roos bleef met haar jongere zusjes (Magda en Clara) achter in het huis. Aanvankelijk hielden de buren een oogje in het zeil, maar al snel waren ze helemaal op zichzelf aangewezen. Ze konden de bommen die op de havens werden gegooid herkennen aan het geluid. Ze probeerden zo goed en zo kwaad als het kon het dagelijks leven voort te zetten in de platgebombardeerde stad. Tijdens de hongerwinter bevroren ze bijna tijdens één van hun tochten door de polders. Uiteindelijk overleven de zusjes de oorlog. 

Ook hun moeder komt, weliswaar geschonden, terug uit het kamp; eerst Ravensbrück en daarna Mauthausen. Vader Hendrik Bazuijnen overleeft het kamp Neuengamme niet. Hij sterft in het voorjaar van 1942. 

Het levensverhaal van de drie zusjes is recent in boekvorm verschenen bij uitgeverij Noordboek. “Zo ben jij er ook nog” vertelt het verhaal van een intellectueel communistisch gezin dat geschonden uit de oorlog komt. Het verhaal van kinderen in oorlogstijd. 

Roos Derks-Bazuijnen: “Wie zegt stolperstein, zegt Joodse slachtoffers. De stolperstein voor mijn vader laat zien dat ook andere groepen op dezelfde manier geleden hebben onder de nazi terreur.”

Uit de krant