Rotterdam Marathon 2022. Foto ; Pim Ras
Rotterdam Marathon 2022. Foto ; Pim Ras

Het gaat niet alléén om Bashir en Abdi bij Marathon Rotterdam, ze krijgen concurrentie!

Algemeen 799 keer gelezen

Rotterdam - Bashir Abdi en Abdi Nageeye kunnen bij hun terugkeer naar de NN Marathon Rotterdam rekenen op geduchte tegenstand. De winnaars van de laatste twee edities van #demooiste krijgen op zondag 16 april onder meer te maken met drie andere toppers die net als zij de klassieke afstand al eens hebben afgelegd binnen 2 uur en 5 minuten: de Ethiopiërs Dawit Wolde, Abebe Negewo Degefa en Asmare Bazezew.

De 42ste NN Marathon Rotterdam belooft mede door de komst van het hoog ingeschatte Ethiopische trio opnieuw en welhaast traditioneel een snelle en spectaculaire race te worden. In de afgelopen jaren is op de Coolsingel de ene na de andere onovertroffen prestatie geleverd. 

Zo vestigde Abdi Nageeye in 2022 als eerste Nederlandse winnaar een spraakmakend nationaal record van 2.04.56. In 2021 triomfeerde zijn Belgische boezemvriend Bashir Abdi met een unieke Europese toptijd: 2.03.36 – in ons land is nooit sneller gelopen. Bij de vrouwen stuntte Nienke Brinkman bovendien in 2022 met een Nederlands record (2.22.51). 

Bashir Abdi verbeterde eerder deze maand het Belgische record op de halve marathon. Ook Abdi Nageeye ligt op schema voor de NN Marathon Rotterdam, zo bleek tijdens zijn test op de halve marathon. Beide atleten bereiden zich al sinds januari voor op hoogte in Ethiopië.

Dawit Wolde liep zijn persoonlijk record van 2.04.27 in 2021 in Rotterdam, toen hij als derde finishte. Abebe Negewo Degefa realiseerde zijn beste tijd tot nu toe in Valencia, waar hij in 2019 in 2.04.51 als vierde over de streep kwam. Asmafre Bazezew eindigde vorig jaar met een persoonlijk record van 2.04.57 als derde in Amsterdam. Hij hoopt op het snelle parcours en met de inspirerende ambiance van de Maasstad zijn progressie op imponerende wijze voort te zetten. 

De 42ste NN Marathon Rotterdam verheugt zich ook op de komst van Tiki Gelana, net als Bashir Abdi houder van het parcoursrecord (2.18.58). De Ethiopische kwalificeerde zich in 2012 op de Coolsingel met een persoonlijk record voor de Olympische Spelen van Londen, waar ze later dat jaar de gouden medaille veroverde. In de Britse hoofdstad beleefde ze een jaar later ook een dieptepunt toen ze moest opgeven na een botsing met een rolstoelatleet.

Organisator Mario Kadiks: “We hebben meer topatleten dan ooit geïnviteerd, alleen al bij de mannen meer dan vijftig. Het atletenhotel zit goed vol. We zijn erg blij met bekende namen als Bashir en Abdi, hun gerenommeerde uitdagers en onbekendere, talentvolle lopers, die voor een verrassing kunnen zorgen. Het is ook bijzonder dat we beide houders van het parcoursrecord kunnen begroeten. Niet in de laatste plaats kijken we uit naar de Nederlandse kampioenschappen, die terug zijn in Rotterdam en waarbij tal van nationale toppers aan de start verschijnen. Dan laat ik de vele duizenden enthousiaste recreanten nog buiten beschouwing. We verwachten weer een memorabel marathonweekeinde.”

Uit de krant