Bij Colinda kan iederéén leren dansen!

Rotterdam - Onze Rotterdammer van de Week dankt haar voornaam aan de bekende Cajun-song 'Allons Danser Colinda' en daar liggen ook haar roots. Niet zozeer in deze aan de blues verwante muziekstijl uit het Frans sprekende deel van Louisiana, maar wel in het dansen. Colinda de Klerk vertegenwoordigt de derde generatie dansleraren van de Rotterdamse dansschool De Klerk die haar opa 81 jaar geleden begon. Opa en ouders leven niet meer, maar Colinda draagt haar missie - stijldansen en latin - nog vol enthousiasme uit. Ze startte zelfs hlbt danslessen want: "Als je mag trouwen en kinderen krijgen mag je toch ook samen leren dansen? Inmiddels dansen in die lessen ook hetero's mee en voeren we als ondertitel hetero friendly!"


(Door Els Neijts)

Ben je derde generatie?

'Minstens. Over de generaties voor mijn opa en oma weet ik niet veel maar dat waren in ieder geval ook Rotterdammers. Mijn opa was al jong helemaal gek van dansen. Hij hing in de huiskamer vaak een gordijn op om daarachter met een klein clubje een dansschool na te bootsen. Later ging hij kleine zaaltjes huren en daarna richtte hij Dansinstituut De Club op. Mijn vader heeft daar uiteindelijk dansschool De Klerk van gemaakt en samen met mijn moeder die naam gevestigd. Ik ben in het oude deel van Hillegersberg opgegroeid, maar onze dansscholen hebben door de hele stad verspreid gezeten. Van een bovenzaaltje aan de Sint Laurensstraat tot de Aert van Nesstraat en na het bombardement van de Katshoek tot de Schiestraat. In september vier ik onze 82e verjaardag. In Recreatiecentrum Oostervant."

En nog steeds stijldansen?

"Jaaa. Dat leeft weer helemaal op. Alleen mijn zus wil er niks van weten, haha. Tegenwoordig is het stoffige imago er natuurlijk wel af. Vroeger moesten de dames verplicht in een jurk of rok en de heren in pak met stropdas. De heren vroegen de dames ten dans en brachten haar na de dans ook weer keurig terug. Aan de rechterarm. Een dans weigeren was er niet bij en te dicht bij elkaar dansen ook niet. Je mocht zelfs niet te dicht naast elkaar zítten! Nu dansen we ook in jeans en op sneakers, maar voor bijvoorbeeld een kerstbal vraag ik wel altijd of iedereen 'iets leuks' aan wil trekken."

Je geeft ook les aan hlbt'ers?

"Ik geef iedereen les. Van senioren tot peuters en van hetero tot gay en transgender. Café Fatal en Gay & Lesbian Sportclub Ketelbinkie hebben me daar als eersten voor benaderd. Vorige week heb ik nog les gegeven bij Café Fatal op De Parade. Waarom niet? Inmiddels hebben we ook lessen waar iedereen met iedereen danst, ongeacht seksuele voorkeur en met of zonder partner. Ik doe ook mee aan Dance for health, danslessen voor mensen met reuma en Parkinson. En omdat trouwen weer helemaal hot is, leer ik aanstaande bruidsparen van de traditionele openingsdans op hun bal iets bijzonders te maken. Zoals in de film, inclusief liften en droppen! Allemáál heel leuk hoor!"

Wat is er leuk aan 'jouw' stad?

"Heel veel. Ik ben er trots op Rotterdammer te zijn. Wij zijn direct, eerlijk en hebben humor. En er is tegenwoordig zoveel leuks in de stad. Zoals bijvoorbeeld alle daktuinen. Ik ga graag eten bij Vis op de Dijk of lekker ontbijten bij Bas Bakt. Of ik laat mijn haar en make-up doen bij The Glam bar. Alleen voor de lol dansen doe ik wel eens bij Jofel en met de hond loop ik graag langs de Zevenhuizerplas. Oostervant vind ik ook geweldig. Hoe iedereen daar met elkaar omgaat... Fijn hoor, want ik ben er zes tot zeven dagen per week."

Persoonlijk

Colinda is 53, heeft een vriend maar woont samen met haar jongste zoon en hond. Haar dans-thuisbasis is Recreatiecentrum Oostervant. Je kunt haar vinden op alle bekende social media en www.dansschooldeklerk.nl. Het lied waar ze naar vernoemd is vind je op YouTube.

Meer berichten