Rotterdam blijkt in trek bij internationale studenten.
Rotterdam blijkt in trek bij internationale studenten. (Foto: (ad.nl))

Internationale student liever naar 010 dan 020

ROTTERDAM - Rotterdam is voor het eerst populairder dan Amsterdam onder internationale studenten die van plan zijn om na de zomer een halfjaar in Nederland te komen studeren. Dat blijkt uit een onderzoek naar studentenstromen van HousingAnywhere.com, het wereldwijde platform voor kamer- en appartementenverhuur dat samenwerkt met 24 Nederlandse hoger onderwijsinstellingen.


Aanleiding voor het onderzoek is de verdubbeling van het aantal studiebeurzen van het EU Erasmus+ Programma vanaf 2021. Dat betekent dat er flink meer studenten een periode in het buitenland kunnen gaan studeren wat ook in Nederland gaat leiden tot een toename van internationale studenten. Bovendien groeit het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt al jaren. HousingAnywhere onderzocht op basis van geboekte kamers en zoekvolume vanaf mei dit jaar welke stedenaankomend studiejaar populair zijn onder internationale studenten.
 
Wanneer het aantal geboekte kamers wordt gecombineerd met het zoekgedrag van internationale studenten, blijkt dat Rotterdam op korte termijn zeer waarschijnlijk kan rekenen op de meeste groei. Van alle internationale studenten die zich de afgelopen twee maanden via HousingAnywhere oriënteerden op studentenhuisvesting in Nederland, zocht ruim 28 procent naar een kamer in Rotterdam. Jarenlange favoriet Amsterdam volgt met een kleine 25 procent, Den Haag met 10 procent en Delft met 8 procent. Vorig jaar deze tijd werden de meeste kamers geboekt in achtereenvolgens Amsterdam, Rotterdam, Delft, Den Haag en Utrecht. Niels van Deuren, oprichter van HousingAnywhere.com: "Met de toename in internationale studenten komt er meer druk te staan op studentenhuisvesting in deze steden. We werken daarom nauw samen met universiteiten en de markt om studenten kamers en appartementen te bieden. Uiteindelijk zal er ook meer bijgebouwd moeten worden, om zowel de Nederlandse als de internationale student van huisvesting te kunnen voorzien". 
Naast aanhoudende groei in de top-vijf zal de komende jaren met name Eindhoven een groeimagneet worden, verwacht van Deuren: "Het Erasmus+ programma kondigde aan sterk te focussen op wat men 'toekomstgerichte' studies noemt, oftewel onderzoek naar technologische innovatie zoals duurzame energie en kunstmatige intelligentie. Met een uitstekende universiteit, veel omliggend ondernemerschap en eyecatchers als 's werelds eerste drone café, zal Eindhoven daarvan de vruchten plukken. We zien dat de markt hier ook al op anticipeert: onlangs nog werd Eindhoven aangewezen als de beste plek om te investeren in studentenhuisvesting."
HousingAnywhere heeft op basis van reeds geboekte kamers in combinatie met zoekvolume van de periode 1 mei to 1 juli geanalyseerd welke steden in Nederland, Duitsland, Spanje en Italië voor het aankomend schooljaar het meest populair zullen zijn. Voor alle resultaten van het onderzoek, ga naar http://housinganywhere.com/top-exchange-destinations.


 

Meer berichten