Zeven meter hoog drijvend paviljoen in de vijver bij het Nieuwe Instituut. Beeld: NLÉ
Zeven meter hoog drijvend paviljoen in de vijver bij het Nieuwe Instituut. Beeld: NLÉ

Drijvend paviljoen in vijver bij het Nieuwe Instituut moet dé blikvanger van komende zomer worden

Algemeen 575 keer gelezen

Rotterdam - Na het succes van Het Podium in 2022 krijgt het Nieuwe Instituut bij het Museumpark komende zomer opnieuw een echte blikvanger. Vanaf 14 mei is Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi te bezoeken: een zeven meter hoog, drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons in de vijvers van het Nieuwe Instituut. Het is de allereerste keer dat het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi in ons land te zien is. 

Lees verder onder de foto.


Indruk van de opening in de bodem van de drijvende paviljoens. Beeld: NLÉ

Architect Kunlé Adeyemi is geboren in Nigeria en woont en werkt in Nederland met zijn bureau NLÉ. Hij doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden, de stijgende zeespiegel en woningnood. Geïnspireerd door de Afrikaanse ‘watersteden’, waar razendsnelle verstedelijking en een stijgende waterspiegel tot grote uitdagingen én innovatieve oplossingen leiden, ontwikkelde hij een drijvend, circulair bouwsysteem. Zijn drijvende paviljoens waren eerder te zien in Lagos, Chengdu, Brugge en tijdens de Biënnale van Venetië, waar het ontwerp de prestigieuze Zilveren Leeuw won. 

Lees verder onder de foto.


Drijvende pontons aan de westkant van het instituut. Beeld: NLÉ

In het paviljoen kunnen bezoekers de interactie aan gaan met de vissen uit de vijver middels een installatie van landschapsarchitect en kunstenaar Thijs de Zeeuw. Daarnaast maakte Shertise Solano speciaal voor de gelegenheid een kunstwerk over onze relatie met water. In de andere vijver, aan de zijde van het Nieuwe Café, komen verschillende kleinere pontons te liggen waar bezoekers ook terecht kunnen. Zowel het hoofdpaviljoen als de pontons zullen worden beschilderd door het Rotterdamse grafische kunstenaarsduo Opperclaes.

Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi is bij het Nieuwe Instituut te bezoeken van 14 mei tot en met 22 oktober 2023.


Uit de krant