Maud Megens in de wedstrijd tegen Hongarije. Oranje boog een 2-5 achterstand om tot een 10-6 zege. (Foto: Gertjan Kooij/Orange Pictures)
Maud Megens in de wedstrijd tegen Hongarije. Oranje boog een 2-5 achterstand om tot een 10-6 zege. (Foto: Gertjan Kooij/Orange Pictures) (Foto: Beeldboot/Gertjan Kooij)

Maud Megens: 'Leerzaam toernooi, mooi bad'

Rotterdam - Hoewel het afgetekend verlies tegen de Verenigde Staten een nare nasmaak achterliet, hebben de waterpolovrouwen van bondscoach Arno Havenga in de aanloop naar het EK een nuttig vierlandentoernooi gespeeld in Zwemcentrum Rotterdam.


(Door Emile Hilgers) 

De ruime winst woensdagavond tegen Europees kampioen Hongarije (10-6) en het nipte verlies een dag later tegen Italië (8-7) gaven voldoende vertrouwen op een podiumplek later deze maand in Barcelona. En in het achterhoofd zat nog het veel minder grote verlies in de finale van de World League Final vorige maand, waar Nederland bepaald niet kansloos was tegen Amerika (8-6) en als tweede eindigde.

Havenga was door het slotduel niet uit het veld geslagen. "Deze wedstrijd was slecht, maar tegen Hongarije hebben we het tweede deel goed gespeeld. De tweede dag verloren we, maar normaal gesproken zijn we beter dan Italië." De Oranje-vrouwen stelde hij na de tweede nederlaag voor een eenvoudige keus: "We kunnen twee dingen doen: hier een drama van maken, of snappen dat we in een lastige fase zitten en volgende week op het EK ons ware gezicht laten zien en weer goede wedstrijden spelen."

De Rotterdamse international Maud Megens, die sinds twee jaar bij de University of Southern California studeert en speelt, was na Nederland-Amerika moe maar voldaan. "We hebben een zware periode achter de rug met veel trainingen en wedstrijden. Dit toernooi in Rotterdam was heel leerzaam. Je ziet dat we als team steeds beter op elkaar ingespeeld raken. We hebben goede momenten laten zien tijdens de wedstrijden, met goed samenspel. Dat is een goede basis voor Barcelona. Belangrijk in de aanloop naar het EK is dat we rust creëren, ook in de wedstrijden."

Bij de interland tegen Rusland in maart was Maud er niet bij, dus ze speelde voor het eerst in het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam. "Groot, netjes en schoon", was haar eerste indruk. "Mooi dat de tribunes hoog zijn. Het scorebord is ideaal, de dertig seconden-klok is goed te zien. Er is ook veel licht, waardoor we elkaar goed weten te vinden. En niet zoveel galm, dus je hoort elkaar ook goed."

Nederland speelt op het EK in een poule met Kroatië (14 juli), Israël (15 juli), Italië (17 juli), Frankrijk (19 juli) en Griekenland (21 juli). De nummers een en twee van de poule gaan naar de kwartfinale. Op het vorige EK zegevierde Hongarije en gingen de Oranje-vrouwen met zilver naar huis. De Nederlandse dames wonnen vier keer de Europese titel, de laatste keer in 1993.

Meer berichten