De laatste uren voordat de stembureau's sloten, stonden er flink rijen, zoals hier op Rotterdam Centraal.
De laatste uren voordat de stembureau's sloten, stonden er flink rijen, zoals hier op Rotterdam Centraal.

Verrassende verkiezingsuitslag in Rotterdam: GroenLinks grootste partij

Algemeen 2.429 keer gelezen

Rotterdam - GroenLinks is onder Rotterdamse kiezers de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen geworden. D66 is de tweede partij van de stad. Verliezers zijn VVD, Denk, PVV en Forum voor Democratie. BBB, de grote landelijke winnaar, is in Rotterdam de vijfde partij. De opkomst was iets lager dan vier jaar geleden.

De verschillen tussen de partijen zijn niet heel groot. Winnaar GroenLinks kreeg 14 procent van de stemmen, D66 12 procent. De derde partij in Rotterdam is de VVD (10 procent) dat wel iets verloor. PvdA (9 procent) is de vierde partij en daarna komt BBB met 8 procent.

Naast de winst bij GroenLinks, D66 en nieuwkomer BBB zijn er vandaag ook blije gezichten bij de Partij voor de Dieren en JA21 die allebei 6 procent van de Rotterdamse stemmen binnensleepten.

Lees verder onder de uitslag.

De uitslag is gebaseerd op 70 procent van de stemmen, de definitieve uitslag wordt op maandag 20 maart om 10.00 uur bekend. Dan is ook duidelijk hoe de verkiezingen bij de waterschappen zijn verlopen.

De opkomst in Rotterdam was gisteren 44,4 procent, iets lager dan bij de Provinciale Statenverkiezingen vier jaar geleden (44,8) en flink lager dan het landelijk gemiddelde dat op 57.5 lijkt uit te komen. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ging 39 procent van de Rotterdamse stemgerechtigden naar de stembus. In totaal hebben 204.164 Rotterdammers hun stem uitgebracht.

Vandaag worden de stemmen verder geteld.

Uit de krant