Afbeelding
Leo Verheul over Feyenoord, Excelsior en Sparta

Na de 8-2 in Amsterdam zei Cruijff: ‘En nu worden we kampioen’

Algemeen 858 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse schrijver/sportjournalist Leo Verheul volgt voor De Havenloods de verrichtingen van Feyenoord, Excelsior en Sparta (FES), dit jaar alle drie in de eredivisie!

‘Op zondag 19 maart ‘speelt’ de meest beladen klassieker van de laatste jaren: Ajax-Feyenoord. Voorafgaande aan dit seizoen voorspelde ik dat Ajax kampioen zou wordt met Feyenoord er pal achter.

Toen tekenden genoeg Feyenoorders daarvoor. Champions League in het verschiet, alweer 5 jaar geleden. Maar nu ruiken ze meer. Het is Feyenoord van harte gegund. Ik haat het om ongelijk te krijgen. Maar ik ben voor ruimhartig. Er zijn ergere dingen. Bijvoorbeeld dat Excelsior degradeert en niet inteelt-dorp Volendam. Over mijn lijk!

8-2 voor Ajax zal het niet worden. Dat overkwam Feyenoord op 19 september 1983 met Johan Cruijff als speler. Cruijff zei na afloop: ‘En nu worden we kampioen!’ Iedereen zat erbij of ze snot zagen branden. Maar in overleg met trainer Thijs Libregts kwam de simpele back Stanley Brard op de plaats van de sierlijke Pierre Vermeulen, die mocht het vuile werk voor Cruijff gaan doen.

Niet dat Johan de kantjes er van afliep. Hij orkestreerde naar hartenlust en zijn vrouw Danny sleurde hem de volgende dag uit bed. Vervolgens strompelde hij naar de Randweg, onder de rook van de Kuip, naar wonderdokter Dick van Toorn die hem in twee dagen oplapte. Op woensdag liep hij uit, als er geen bekerwedstrijd was, en op donderdag sloot hij aan bij de groep.

Feyenoord pakte ook nog de beker. Arme Johan! Van Toorn stond bekend als de Martelaar van Rotterdam. Cruijff speelde zo goed als alle wedstrijden: competitie en beker. Wat moet die hebben geleden.

Bij het kampioenschap overzag Johan Cruijff op het bordes de massa en zei droogjes en zo Amsterdams mogelijk: ‘Oh, is dat nou de Coolsingel.’

Uit de krant