Foto: Marc Heeman

Gemeente Rotterdam reinigt data-gestuurd

Rotterdam - De gemeente Rotterdam reinigt als eerste gemeente van Nederland datagestuurd. Waar medewerkers voorheen dagelijks hun vaste route reden, wordt deze nu bepaald door verzamelde data die de vervuiling in kaart brengt. Deze effectieve en innovatieve manier van werken gaat zorgen voor een nog egaler schoonbeeld in de stad.


Datagestuurd reinigen gebeurt middels een door de gemeente Rotterdam ontwikkelde app waarmee de buitenruimte dagelijks door medewerkers geïnspecteerd wordt. Door dit schouwen wordt het schoonniveau van alle wijken bepaald en vastgesteld op welke plaatsen de vervuiling het meest voorkomt en waar de inzet van medewerkers en middelen het hardst nodig is. De gemeente Rotterdam schouwt circa 3.000 schouwpunten verspreid over de hele stad. De schouwgegevens van een bepaalde wijk worden over een langere periode verzameld en vormen zo het vervuilingsprofiel. De inzet van medewerkers en machines wordt aangepast aan het vervuilingsprofiel van de wijk en resulteert in een flexibele inzet.

De straten blijven uiteraard net zo schoon als altijd, maar verder merken bewoners niet veel van de veranderde werkwijze. Het kan wel betekenen dat de inzet op andere dagen gepleegd wordt dan men gewend is omdat medewerkers niet meer volgens vaste routes en in vaste wijken werken. Als een wijk volgens het actuele schoonniveau niet vervuild is, zullen de medewerkers daar op dat moment ook niet ingezet worden maar werken in de meer vervuilde wijken.

David Berg, Directeur Stadsbeheer: "Door goed te kijken naar de verzamelde data kunnen we ervoor zorgen dat we op het juiste moment op de juiste plek aanwezig zijn. Dat draagt bij aan een betere dienstverlening en een leefbare en aantrekkelijkere stad."
Meer informatie: www.rotterdam.nl/datagestuurdreinigen

 

Meer berichten