Het Nederlandse USAR team is inmiddels vanuit het Turkse Adana vertrokken naar het gebied dat is getroffen door de zware aardbevingen. Ook medewerkers van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid maken hiervan deel uit. Foto: usar.nl
Het Nederlandse USAR team is inmiddels vanuit het Turkse Adana vertrokken naar het gebied dat is getroffen door de zware aardbevingen. Ook medewerkers van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid maken hiervan deel uit. Foto: usar.nl

Reddingsteam USAR aangekomen in Turkije om met spoed te zoeken naar overlevenden van aardbevingen

Algemeen 943 keer gelezen

Rotterdam - Een Nederlands team van Urban Search and Rescue (USAR), waarvan ook medewerkers van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid deel uit maken, is gisteravond rond 23.00 uur aangekomen in de Turkse stad Adana, ten westen van het rampgebied in Turkije. Het tweede (vracht)vliegtuig kon vanwege de drukte niet landen op de luchthaven van Adana en werd eerst omgeleid naar Antalya. 

Vanochtend omstreeks 05.30 uur kwam ook de tweede vlucht aan. “Hierin zitten onze spullen, vergezeld door vijf van onze collega’s. Het vliegtuig maakte een tussenstop in Antalya omdat er geen plek was in Adana vanwege de vele reddingsteams. Nu is het geland in Adana, op het andere vliegveld Incirlik. Hier is de rest van het team naartoe gegaan en zijn we weer compleet!”, meldt het liveblog van usarnl.

Zodra het USAR-team bij het materieel kan, is het de bedoeling dat het naar het zuiden van Turkije afreist. In totaal zijn er 65 hulpverleners bij de reddingswerkzaamheden betrokken: 4 reddingsgroepen en ondersteuning, 8 honden 15 ton aan materieel. Inmiddels is het Nederlandse team vanuit het Turkse Adana vertrokken naar het gebied dat is getroffen door zware aardbevingen. Met drie vrachtwagens en vier touringcars reizen ze naar de regio Hatay, het zuidoosten van Turkije.  

Lees verder onder foto.

Het vertrek van het team met drie vrachtwagens en vier touringscars naar Hatay, in het zuidoosten van Turkije. Foto: usar.nl

Denk bij materieel aan technisch opsporingsmaterieel (speciale sensoren die beweging opmerken, infrarode search cams die in donkere ruimtes kijken en een gasdetector die naar gevaarlijke stoffen snuffelt), en zwaar materieel om staal, beton en hout te verwijderen (hydraulische stempels om een betonplaat op te tillen, betoncrushers, hydraulische scharen, slijptollen, thermische lansen en zagen, alles om de reddingswerkers een weg te helpen banen naar het slachtoffer).

Dodental
Het dodental als gevolg van de aardbevingen in de nacht van zondag op maandag is de afgelopen uren in Turkije gestegen van 2921 naar 3381. Met het meest recente aantal uit Syrië van 1444 doden daarbij opgeteld komt het totaal op 4825, aldus nos.nl. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat het aantal doden de komende dagen kan oplopen tot ongeveer 20.000.

Lees verder onder foto.

Het USAR team verzamelde zich maandagochtend voor vertrek richting Turkije. Foto: usar.nl

Medewerkers van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid maken deel uit van het reddingsteam (USAR) om zo snel mogelijk in de ravage naar overlevenden van de aardbevingen te zoeken. Volgens rijnmond.nl gaat het om 10 medewerkers van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en 8 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De andere teamleden komen uit andere veiligheidsregio’s. 

Het team staat onder leiding van Arjan Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In USAR-verband opereert hij als landelijk commandant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant