De voorstelling ‘Polderpioniers’ van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten over de eerste bewoners van de nieuwbouwwijken Het Lage Land en Ommoord. Foto: pr
De voorstelling ‘Polderpioniers’ van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten over de eerste bewoners van de nieuwbouwwijken Het Lage Land en Ommoord. Foto: pr

Polderpioniers uit de ‘Rotterdamse Sahara’ vertellen verhalen van het eerste uur uit de buitenwijken

Algemeen 576 keer gelezen

Rotterdam - In de jaren zestig kwamen de eerste bewoners terecht in de ‘Sahara van Rotterdam’ of wel in Prins Alexander-Ommoord. Deze polderpioniers kregen een vierkamerflat of een eengezinswoning. Nu wonen ze er nog steeds, naar volle tevredenheid. 

Tijdens een gezellige theatermiddag hoor je herinneringen van het eerste uur en verhalen over hoe het nu is. Op 20, 21 en 22 februari kun je in Huis van de Wijk Het Lage Land, Remmet van Milplaats 15, Rotterdam-Alexander, genieten van de voorstelling ‘Polderpioniers’ van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten.

Lotte Stam-Beese
De ontwerper van een aantal van de naoorlogse nieuwe wijken was Lotte Stam-Beese, die vanaf 1955 als stedenbouwkundig architect werkte bij de Rotterdamse Dienst Stadsontwikkeling en Wederopbouw, zo weet Wim Heistek. Op de website van Binnenhoftoren Rotterdam (bht010.nl) lezen we hoe zij plannen ontwierp voor de bouw van Kleinpolder, Pendrecht, Hoogvliet, Het Lage Land en Ommoord. “Ze zette nieuwe wijken vanuit het niets op papier, maar probeerde zich altijd te verplaatsen in de ervaring van de toekomstige bewoners. Door haar instelling en manier van werken heeft zij een krachtig stempel gedrukt op de wederopbouw en uitbreiding van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog.”

Lage Land en Ommoord
“Vanaf 1962 vervaardigde Lotte Stam-Beese schetsplannen voor Ommoord, gebaseerd op plannen die tussen 1957 en 1962 waren gemaakt. Het was de tweede nieuwbouwwijk in Prins Alexander (Het Lage Land was de eerste). Gaandeweg werd niet alleen het aantal woningen verhoogd (tot uiteindelijk 10.000), maar ook het relatieve aandeel van hoogbouwflats”, schrijft Wim Heistek. “Deze werden geconcentreerd in het midden van de nieuwe wijk. De hoogbouw werd gezien als een efficiënte manier van bouwen: uiteindelijk ging het om naoorlogse wederopbouw en dus moest er productie worden gedraaid. Rond de hoogbouw kwamen eengezinswoningen en laagbouw. De hoge flats, met een opzienbarend uitzicht op de Rotte en de skyline van Rotterdam, vormden de overgang tussen stad en landschap en markeren de stadsrand.”

Rotterdamse Sahara
“Anders dan in Het Lage Land, werd in Ommoord veel met zand gewerkt. Er werd dan ook al snel gesproken over de ‘Rotterdamse Sahara’. Een groot deel van de Ommoordseweg en de Ommoordse Tocht verdween onder dat zand. In totaal werd 811.600 m3 gebruikt, afkomstig uit het Haringvliet. Op 29 december 1965 ging in Ommoord de eerste paal in de grond, voor een flatgebouw aan de Kelloggplaats.”

Aanvang van de voorstelling ‘Polderpioniers’: 14.30 uur. Entree: gratis (wel graag reserveren).
Reserveren: info@theaterwerkplaatsouwerotten.nl of 06 - 539 237 60 (Willy).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant