In totaal gaat het op de Schieveensedijk om 222 fladderiepen, waarvan er 160 stuks komende weken worden geplant. Foto: Vincent Basler
In totaal gaat het op de Schieveensedijk om 222 fladderiepen, waarvan er 160 stuks komende weken worden geplant. Foto: Vincent Basler

De eerste van 222 fladderiepen voor de Schieveensedijk bij A16 Rotterdam geplant

Algemeen 860 keer gelezen

Rotterdam - Hoewel er nog op verschillende plekken volop gebouwd wordt aan de A16 Rotterdam, hebben Rijkswaterstaat en De Groene Boog samen met bewoners, jong en oud, de eerste bomen geplant op de Schieveensedijk. 

Buurtbewoners van de Schieveensedijk trotseerden de harde wind om bomen te planten. Met een huifkar vertrok de groep van de schapenboerderij Schieveen naar de plek waar zij de bomen mochten planten. De Schieveensedijk is verlegd voor de komst van de A16 Rotterdam en is de tweede plek langs het tracé van de A16 Rotterdam waar de bomen terug komen. Twee weken geleden werden er 125 bomen (grauwe abeel) geplant op de Verlegde Oude Bovendijk. 

Eelco Negen (projectmanager A16 Rotterdam): “Bij de aanleg van de A16 Rotterdam houden we zo veel mogelijk rekening met de natuur. Soms moeten bomen wijken. Met het terugplanten van groen en bomen compenseren we waar nodig. De locatie stemmen we af met provincie, gemeente, omwonenden en belangenorganisaties. De bomen die we planten op de Schieveensedijk zijn circa 9 tot 10 jaar oud en zijn bij de kwekerij, ter voorbereiding op het planten op de definitieve locatie, al zo’n vier keer verplant.”

Lees verder onder foto.


Foto: Vincent Basler

De fladderiep
De gekozen boomsoort langs de Schieveensedijk is de fladderiep (Ulmus laevis). Iepen komen van nature in de regio Rotterdam veel voor, omdat ze goed bestand zijn tegen wind en goed kunnen wortelen bij hoge waterstanden en in drassige grond. De fladderiep is een robuuste soort met een hoogte tot 35 meter en een brede boomkroon. De boom bloeit in maart en april. De bloemen hangen aan de twijgen als een bundeltje roodbruine klokjes die ‘fladderen’ in de wind. De bladeren zijn aanvankelijk lichtgroen, wat de iepen in het voorjaar een bijzonder frisgroene kleur geeft. In de herfst kleurt de iep geel.

Lees verder onder foto.


Foto: Vincent Basler

Groen komt in fases terug
In totaal gaat het op de Schieveensedijk om 222 fladderiepen, waarvan er 160 stuks komende weken worden geplant. De overige 62 volgen later dit jaar als ook het werk aan kabels en leidingen is afgerond.
“Vanaf eind dit jaar planten we ook op andere locaties het groen terug. Het gaat dan met name om het gebied tussen de A13 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan (de noordrand van Rotterdam), langs de huidige N209. In het plantseizoen 2024/2025 wordt het Lage Bergse Bos bovenop het dak van de Rottemerentunnel aangelegd. Het groen dat hier terug komt maakt deel uit van de kwaliteitsimpuls van het Recreatieschap Rottemeren.”

Groencompensatie
De bomen die geplant worden op de Verlegde Oude Bovendijk en de Schieveensedijk maken deel uit van de 23,5 hectare groen die binnen de grens van het project wordt terug geplant. Daarnaast wordt er buiten de grens van het project in de gemeenten Rotterdam en Lansingerland nog 11,4 hectare groen terug geplant, onder meer in de Polder Schieveen en natuurgebied de Vlinderstrik. Voor de aanleg van de A16 Rotterdam is er 33,4 hectare gekapt. Er wordt 34,9 hectare terug gebracht, dat is 1,5 hectare extra.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant