Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond
Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Een huis vol met tientallen katten, de kattenopvang kijkt er niet eens van op: ‘Mensen gaan een bepaalde grens over’

Algemeen 643 keer gelezen

Rotterdam - Nooit meer hebben ze zoiets nadien nog meegemaakt bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond als in 2005. Opeens moesten ze voor 49 (!) katten een nieuw onderkomen zoeken. En het lukte wonderwel! Het was zo’n bijzondere gebeurtenis dat de kattenopvang het bericht deze week nog eens uit de oude doos viste. 

Op zich komt het wel vaker voor dat mensen grote hoeveelheden katten in huis hebben, vertelt oprichter Ineke Jochims van Stichting Zwerfkatten Rijnmond. “Elke jaar komen we wel een huis met 20, 30 katten tegen. Het meeste dat ik zelf ooit heb meegemaakt was 80, dat was ergens begin deze eeuw, nog voordat de stichting bestond. Mensen raken vaak het overzicht kwijt, gaan een bepaalde grens over. ‘Oh, die kan er ook nog wel bij’, denken ze dan. Het zijn natuurlijk ook grote kattenliefhebbers altijd. Eten is bijvoorbeeld nooit een probleem. Sterilisatie of castratie wel. Als wij te hulp worden geroepen, door de dierenpolitie bijvoorbeeld, proberen we daarbij te helpen. En we gaan in overleg met de mensen, vragen we welke van de katten ze het liefst willen houden. We zijn er geen voorstander van om álle katten weg te halen, daarmee doe je mensen toch erg veel verdriet.”

Dat laatste moest destijds in 2005 wel. ‘Op de kast, op de tafel, in de vensterbank, op de televisie… overal zaten ze: 49 katten!’, schrijft Stichting Zwerfkatten Rijnmond op Facebook. Het baasje van de beestjes had ze keurig goed verzorgd. Alleen ging het op een ander vlak mis. Er dreigde een huisuitzetting en de bewoner vroeg ten einde raad om hulp voor de katten. En dus moesten er opeens 49 nieuwe adressen gevonden worden. Middenin de zomerdrukte waarin de asielen vaak bomvol zitten.

‘Het was een emotionele dag voor de bewoner maar de goed verzorgde katten lieten zich makkelijk vangen, het was vooral uitkijken om niet over ze te struikelen. Na castratie bij de dierenarts konden we voor hen op zoek naar een fijn thuis.’

En dat lukte voor alle 49 katten. SBS6 kwam erbij om in een uitzending van Hart van Nederland een oproep voor nieuwe kattenbaasjes te doen. De aanvragen kwamen uit het hele land en elk beestje vond onderdak.

Stichting Zwerfkatten Rijnmond bestond onlangs twintig jaar, in die twintig jaar werden liefst 28.000 katten opgevangen. Vorig jaar waren dat er 1215. Jochims: “Het aantal zwerfkatten daalt, we zitten er ook zo bovenop met sterilisatie en castratie. Wat we wel zien toenemen is het aantal tamme katten op straat. Mensen kunnen de zorg voor een huisdier steeds vaker niet betalen. Als ze verhuizen of uit huis gezet worden, laten ze de kat achter. We worden ook vaker om hulp gevraagd voor en sterilisatie of castratie. Eigenlijk is dat niet onze taak, maar we hebben een eigen operatiekamer en een arts en waar we kunnen helpen, proberen we dat natuurlijk.”

Uit de krant