Abdelkader Benali bij toekomstig museum FENIX op Katendrecht. 'Mijn hele leven komt samen in deze opdracht.' Foto: Caro Linares
Abdelkader Benali bij toekomstig museum FENIX op Katendrecht. 'Mijn hele leven komt samen in deze opdracht.' Foto: Caro Linares

De rode draad van Abdelkader Benali: ‘Mijn hele leven komt nu samen’

Algemeen 1.850 keer gelezen

Rotterdam - Abdelkader Benali verhuisde op vierjarige leeftijd van Marokko naar Delfshaven. Toen van Delfshaven naar het Oude Westen. Naar het Liskwartier, naar Schiebroek. Van Rotterdam naar Amsterdam. En nu is hij weer terug, voor werk. Benali gaat met drie andere conservatoren museum FENIX op Katendrecht inrichten. Een museum over verhuizen. Over migratie.

“Mijn hele leven komt samen in deze opdracht. Bij alles wat ik tot nu toe deed, boeken schrijven, tv-programma’s maken, voorstellingen, bij álles, speelt migratie een rol. Het is de rode draad in mijn leven.”

Benali vertelt het aan het Deliplein. Vroeger vond hij het hier doodeng. “Het was hier gevaarlijk, ik kwam hier liever niet. Nu is het totaal veranderd. Ik was een keer in Belvédère. Met 2e, 3e, 4e generatie Chinezen. Ze hadden fantástische verhalen! Dat kom ik nu ook doen in FENIX: verhalen vertellen. Over migratie.”

Hij gaat objecten verzamelen voor het nieuwe museum (’Dit wordt voor Rotterdam wat het MoMa voor New York is!’). En met die objecten verhalen over migratie vertellen. “In het Belasting & Douane Museum hebben ze een maquette van de prikkeldraadgrens die in de Eerste Wereldoorlog tussen Nederland en België lag, Belgische vluchtelingen moesten door het prikkeldraad heen. We hebben pindadozen waarmee Chinezen liepen, een Ierse spaarpot, ik zoek een vliegtuig waarmee mensen uit Nederlands-Indië hier naartoe vlogen! En cassettebandjes. Heel veel Marokkanen namen daarmee berichten op om naar familie te sturen. Ik hoop dat er lezers van De Havenloods zijn die zo’n bandje hebben liggen!”

Eind 2024 moet FENIX opengaan. “Aan de ene kant zie je de Wilhelminapier waarvandaan de halve wereld vertrok, aan de andere kant Katendrecht waar nieuwe bewoners zich vestigden. Dat is zó mooi, dat kun je niet verzinnen. Ik ben echt heel blij dat ik dit mag doen. In Rotterdam. Waar ik opgegroeid ben. Want je mag nooit vergeten waar je vandaan komt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant